یکی از افتخارات مسلمانان آن است که به هر سرزمینی راه یافتند، از فرا گرفتن علوم آن سرزمین کوتاهی نورزیدند و در برابر دانش دیگران، بی اعتنایی نشان ندادند. از این رو در سده های نخستین اسلامی بسیاری از علوم مانند پزشکی، طبیعیات، ریاضیات، نجوم، منطق، فلسفه و جز این ها از کشورهایی چون یونان و مصر (حوزه ی اسکندریه) و غیره در میان مسلمانان رواج یافت و در پاره ای از موارد به اصلاح وتکمیل دانش های مزبور نیز توفیق یافتند. در پزشکی نوابغی چون ابن سینا و رازی تجربه های یونانیان را پی گرفتند و طب بقراط و جالینوس را بارورتر ساختند. کتاب های« القانون» و « الحاوی» اثر ماندگار این دو دانشمند، قرن ها مورد استقبال پزشکان برجسته در خاور و باختر قرار گرفت و راهنمای معالجات آن ها بود. در اختر شناسی، هیئت بطلمیوس به وسیله ی کسانی چون ابومعشر بلخی و ابو ریحان بیرونی و ابو عبدا... بتانی و نصیرالدین طوسی باز شناسی و پی گیری شد و رصد خانه ها در شهر های اسلامی به پا داشتند که معروف ترین آن ها رصدخانه ی مراغه زیر نظر محقق طوسی بود. کتاب حاضر شامل این سرفصل هاست: پیدایش علم - مصریان و بابلیان؛ فکرعلمی در یونان قدیم؛ دوره رومیان؛ قرن دکارت؛ قرن نیوتون؛ و...

منابع مشابه بیشتر ...

661d346a7cde0.jpg

تاریخ علم در ایران - جلد دوم

مهدی فرشاد

برای معارف ریاضی در ایران باستان، و نیز تمدن ایران در دورانهای بعدی دو سرچشمه اصلی می توان قائل شد. یکی از این دو منبع، تمدنهای کهنی بوده است که از چندین هزار سال پیش از میلاد در شوش و سومر وجود داشته و در علوم ریاضی، هندسه و نجوم بسی غنی بوده اند. چنانچه از منظری جامع به تمدن ایران باستان بنگریم این منبع در واقع سر چشمه ای بومی است و بنابراین ریشه ای در بطن تمدن ایرانی محسوب تواند شد. منبع دیگر که در بسیاری تواریخ به نام سنتهای ریاضی هندی نامیده شده نیز در واقع به گونه ای مرتبط با فرهنگ ایران و دارای وجوه اشتراک قوی با ریشه های تمدن در ایران. زمین است. این پیوستگی را اقوام آریایی که به ایران آمدند و شاخه ای از آنها در حدود ۱۵۰۰ سال پیش از میلاد به هند رفتند تأمین نمودند. سنتهای برهمنی درهند در واقع همان سنتهای آریایی است زیرا که برهمنان طبقه اول از سیستم طبقاتی هند و آریایی محسوب می شده اند. معارف کهن در ریاضیات از این دو سر چشمه جریان یافت و پهنه فرهنگ ریاضی در ایران باستان را مشروب کرد و نهالهایی از آن را به ثمر نشاند. در سرزمین شوش، از حدود چهار هزار سال پیش از میلاد، تمدنهایی بر پا بوده و میان آن فرهنگها با فرهنگ….

661d32ccbeb0d.jpg

تاریخ علم در ایران - جلد اول

مهدی فرشاد

کتاب حاضر نخستین جلد از مجموعه‌ای است که به بررسی تاریخ علم و فناوری در ایران می‌پردازد. تاریخ علم در ایران نسبت به بسیاری از وجوه فرهنگی تمدن ایرانی هنوز به گونه‌ای شایسته، بررسی و تنظیم نشده و آثار مستندی در این زمینه تدوین نشده است. بنابراین بازشناسی و شناساندن این عنصر مهم از فرهنگ، موجب می‌شود که پیوند آن با دیگر وجوه فرهنگ ایران و نیز نقش آن در عرصه تمدن جهان آشکار شود. در نگارش این مجموعه از اندیشه‌ها، نوشته‌ها، گفتارها و همکاری‌های بسیار استفاده شده است.