کتاب حاضر شرح حال یکصد و چند نفر است در چهار بخش که همه به شماره مرتب است مگر پانزدهمین که در ذیل رقم چهارده قرار گرفته است در بخش نخستین در نیمه اول صفحه 13 مولف به سبب عشق و علاقه مفرطی که به حوزه علمیه قم داشته در وصف حوزه علمیه و در یاد کردن شماره دانشمندان گرانمایه و فقها بلند پایه آن اندکی از حقیقت منحرف شده همچنانکه در بیان طریقه اجتهادی ممتاز مرحوم آیت الله بزرگ آقای حاج سیدحسین طباطبایی بروجردی که رویه ایست همانند روش مستشرقین در مسائل تاریخی یعنی تحقیق و تفتیش از اسناد و متون احادیث و مراجعه به منابع و فتاوی قدما و در مورد محدثین و ذکر آثار آن فقیه عالیقدر کوتاه آمده است در بخش دوم که در حالات دانشمندان قم گفتگو خواهد کرد مع الوصف این بخش که اهم قسمتهای کتاب است و از رقم دو آغاز می شود و بشماره 65 پایان می پذیرد شرح حال 64 نفر است که قریب 37 نفر آنها قمی هستند و 27 نفر باقیمانده قمی نیستند البته بخش چهارم به کسانی اختصاص دارد که اصلا قمی و یا لااقل در قم متوطن هستند به هر حال تالیف و تصنیف کاری دشوار است و آگهی از زندگانی دانشمندان به هر اندازه بود سودمند و خوانندگان را تشویق میکند که از آن پیروی کنند و بدیشان تاسی جویند جناب آقای احمد رحیمی مدیر روزنامه پیکارمردان از جوانان دلیر و از یاران حق و حقیقت و از نویسندگان نامی شهرستان قم و اهل فضل هستند که چندین سال روزنامه سابق الذکر را به حمایت از عدالت اجتماعی و احقاق حق منتشر کرده اند و در اوراق حاضر هم که زندگانی تنی چند از مفاخر جامعه اسلامی را گرد آورده اند منظورشان اینست که خوانندگان گرامی آنان را پیروی کنند و خویشتن را همانندشان از خویها و عقده های ناپسند پاک و منزه سازند و به زیور دانش و اخلاق پسندیده بیارایند گرچه درباره برخی دانشمندان که از زندگی انان مختصری در این کتای نگارش یافته کتابها و تراجم مفصل نگاشته شده و باز هم جا دارد که کتابهای دیگری تالیف شود ...

منابع مشابه بیشتر ...

6681733c1cd87.jpg

بلند آفتاب خراسان (یادنامه استاد محمدتقی ملک الشعراء بهار به مناسبت پنجاهمین سالگرد درگذشت او)

"بلند آفتاب خراسان "مجموعه‌ای است مشتمل بر نوشته‌ها و سروده‌هایی که پس از درگذشت "محمدتقی ملک‌الشعرای بهار "در مراسم تشییع جنازه وی و طی چند سال به مناسبت‌های مختلف از جمله مراسم یادبود آن استاد در نشریات فارسی به چاپ رسیده است .این مجموعه متشکل از دو جلد است که جلد اول آن در سه بخش تنظیم شده است :بخش اول مشتمل است بر گزارش‌ها، مقاله‌ها و تحقیقات مختلف مربوط به زندگی و شخصیت بهار ;بخش دوم، برگزیده‌ای است از اشعاری که در رثای استاد سروده شده است ;بخش سوم حاوی چند مطلب در نقد و معرفی کتاب "بهار و ادب فارسی "است که نگارنده در سال 1351در دو مجلد آن را انتشار داده است .(این مطالب، اشاراتی است چند درباره نویسندگی ملک الشعرای بهار) .

668171ae7bbe3.jpg

روح مجرد: یادنامه موحد عظیم و عارف کبیر حاج سید هاشم موسوی حداد

سید محمدحسین حسینی طهرانی

سید هاشم موسوی حداد یکی از عارفان نامیِ شیعه و از شاگردان برجسته‌ی سید علی قاضی بود. سید هاشم در شهر کربلا متولد شد و در نجف اشرف به تحصیل علمِ دین پرداخت. این طلبه‌ی وارسته هیچ در بند دنیا و تجملات مادی نبود، و از درآمد حاصل از نعل‌سازی، به ساده‌ترین شکل ممکن روزگار می‌گذرانید؛ در واقع لقب حداد (به معنی آهنگر) با توجه به حرفه‌ی ایشان به وی اطلاق شد. سید هاشم حداد در سال 1279 متولد شد، و به سال 1363 از دنیا رفت. از وی نامه‌هایی چند به جامانده، که توسط شاگردشان، سید محمدحسین حسینی طهرانی گردآوری شده، و ذیل کتاب روح مجرد در اختیار علاقه‌مندانِ این موحد نامی قرار گرفته است. در کتاب نامبرده همچنین، در باب مهم‌ترین رئوس فکری و جالب‌توجه‌ترین اعتقادات دینی حاج سید هاشم موسوی حداد نیز بحث شده است. کتاب روح مجرد در قالب دوازده بخش کلی تنظیم گشته است. سید محمدحسین حسینی طهرانی که خود یکی از بزرگان حوزه و از عالمان شاخص دوران به شمار می‌رود، در کتاب روح مجرد نهایت همّ خود را به کار برده تا فقط پاره‌ای از روشنای روح و قطره‌ای از دریای ایمان یار و استاد خود، حاج سید هاشم را بر ما که مخاطبین کتاب او هستیم، آشکار سازد. از بخش‌های جالب توجه کتاب صوتی روح مجرد، خصوصاً باید به قسمت‌هایی اشاره کرد که در آن‌ها اشاراتی به علاقه‌ی حاج سید هاشم به عرفانِ مولوی و ابن عربی شده است؛ علاقه‌ای که البته انتقاداتی را از سوی برخی از ظاهربینان متوجه ایشان نمود؛ اما به هر رو، مانعی در غور حاج سید هاشم در حالات عرفانی نشد.