از بیشتر شخصیت‌هایی که در شاهنامه حضور دارند، می‌توان در متن‌های دوران باستان نشان یافت. داستان‌های مربوط به این شخصیت‌ها، ریشه در روایت‌های بسیار کهنی دارد که با گذر از پست و بلند تاریخ فرهنگی این دیار به دوران نوتر رسیده است. کاووس از جمله چنین شخصیت‌هایی است. این پادشاه در میان پادشاهان حماسه ملی، بیشترین و طولانی‌ترین حضور را در شاهنامه دارد. همچنین از او و کارهایش در اوستا، متن‌های پهلوی و متن‌های پس از اسلام (فارسی و عربی) نیز سخن رفته است. هرچند در اوستا از کاووس و برخی کردارهایش یاد شده است، اما خطوط اصلی چهره این شخصیت در متن‌های پهلوی و متن‌های پس از اسلام (فارسی و عربی) نمودار می‌شود. در این مقاله پس از اشاره‌ای کوتاه به نام و شخصیت کاووس، برخی از کرده‌های این پادشاهِ نامدار، چون آسمان‌نوردی، جنگ‌های مازندران و هاماوران و ... بر اساس متن‌های موجود از دوران باستان تا شاهنامه بررسی شده است.

منابع مشابه بیشتر ...

658426a5a764a.jpg

حماسه لرستان

مجید جمالی

انقلاب مشروطیت و مجاهدت مجاهدان بزرگ به همراه ملت شجاع ایران پشت استعمار را خماند....اما دیری نپائید که انقلاب را به انحراف کشاندند، بزرگ مردان انقلاب را توسط شاه دست نشانده قاجار یا به دار آویختند یا به طریقی از میدان به در کردند. با این وجود ابرقدرتان آن زمان روس و انگلیس از قیام مردم و آتشی که زیر خاکستر بود و هر لحظه انتظار می رفت شعله ور شود بیم و هراس داشتند. وجود حکومتهای محلی و قیام گاه و بیگاه مردم در اطراف ایران چون لرستان کردستان گیلان راه چپاول را بر استعمارگران بسته بود. استعمارگران در طول تاریخ هماره سعی بر این داشته اند که بر این منطقه سیطره پیدا کرده دامنه نفوذ خود را بر دیگر نقاط ایران بگسترانند اما هربار با مقاومت دلاوران لرستان روبرو شده مجبور به عقب نشینی شده اند.در عصر ننگین سر سلسله پهلوی (رضاخان) بار دیگر این منطقه مورد تاخت و تاز قرار گرفت. سیصد هزار خانوار اعم از شهری و روستایی با دلاوری و رشادت کم نظیر در مقابل قوای مهاجم و دست نشانده بریتانیا ایستادند و دوازده سال مقاومت کردند. آنها با رشادت و بی باکی خود حماسه ها آفریدند.

64db95a38a1dc.jpg

برگردان گات‌ها: پیدایش زرتشت، آمادگی زمینه برای ظهور، رسالت زرتشت، آموزش‌های زرتشت

موبد رستم شهزادی

کتاب های اوستا عبارتند از:گات ها،یسنا،ویسپرد،پشت ها وندیداد خرده اوستا گات ها دارای 5 بخش است: اهنود،اشتود،سپنتمد،وهوخشتر،وهیشتواپشت. گات ها از کهن ترین و سپنتاترین بخش های اوستاست که از اشوزر تشت به یادگار مانده است.کهن ترین ادبیات هر قومی را سرود یا شعر یا مناجات تشکیل میدهد زیرا مردم میتوانند شعر و ترانه و سرود را به آسانی از بر کنند و به خاطر بسپارند.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

57783b1dac8c0.PNG

بررسي خويشکاري‌هاي آناهيتا و سپندارمذ در اسطوره و پيوند آن با پيشينه مادرسالاري

رضا ستّاری

پيش از ورود آريايي‌ها به نجد ايران، پرستش ايزدبانوي بزرگ نزد بوميان اين سرزمين که داراي فرهنگ مادرسالار بودند، امر رايجي بود. آريايي‌ها پس از سکونت در ايران تحت تاثير اين فرهنگ، ايزدبانواني را در آيين خود پذيرفتند. با آمدن دين زردشت، اين ايزدبانوان از آيين جديد به بيرون رانده شدند، اما به سبب اهميت شان دوباره پس از زردشت به آئين مزديسنا بازگشتند. آناهيتا و سپندارمذ از جمله نامدارترين و مهم‌ترين اين ايزدبانوان هستند. در مقاله حاضر ضمن پرداختن به پيشينه مادرسالاري و چگونگي پيدايش ايزدبانوان در اساطير ايراني، خويشکاري‌هاي اين دو ايزدبانوي نامدار در فرهنگ ايران باستان بررسي شده است.

فرهنگ و تمدن/اسطوره و فرهنگ
مقاله
564642bbd4471.PNG

‏شگردهای سنایی در فشرده‌گویی و ایجاز

رضا ستّاری

اصل کم‌کوشی و اقتصاد زبانی، یکی از اصول مهم در تمام جوانب زندگی انسانی از جمله اجتماعی، اقتصادی و سیاسی است. در ارتباط کلامی امروزی در تمامی زبان‌های زنده دنیا، تلاش می‌شود تا پیام با فشرده‌ترین و کوتاه‌ترین جملات به مخاطب ارسال شود. پیشرفت انسان‌ها در زندگی مدنی نوین، حوصله و مجالی را برای ارسال یا دریافت پیام‌ها با جملات طولانی، باقی نگذاشته است. زبان‌شناسان اعتقاد دارند که انسان‌ها به مرحله‌ای از ارتباط می‌رسند که احتمال استفاده از حرکات سر و دست به جای گفتار وجود دارد. با نگاهی کلّی به ساخت جملات و واژه‌های زبان فارسی، این نکته دریافت می‌شود که کوتاهی و تراش‌خوردگی، یکی از ویژگی‌های اصلی آنهاست؛ برای نمونه واژه «آفریتون» امروزه به شکل «فری» به کار گرفته می‌شود. با توجّه به نکات بالا، این سؤال در ذهن نگارندگان این مقاله مطرح است که سنایی در غزل خویش چه شگردها و ترفندهایی را برای دست‌یابی ایجاز به کار می‌برد؟ بررسی به عمل آمده، حاکی از این موضوع است که سنایی در غزلیات خود، شیوه‌های گوناگونی را در پیش می‌گیرد تا سخن خود را موجز و فشرده بیان کند و با به‌کارگیری آرایه‌هایی چون تشبیه، استعاره و تشخیص و با استفاده از منادا، خطاب، حروف اضافه و حذف ارکان جمله، فرآیند ایجاز را در دو حیطه کلّی ایجاز حذف و ایجاز قصر آشکار می‌سازد.

فنون ادبی/بلاغت (بیان، بدیع، معانی) پژوهش‌ها/پژوهش‌ در شعر و شاعران
مقاله