5656eb5dac2d2.jpg

تجلی شاعرانه اساطیر و روایات تاریخی و مذهبی در اشعار خاقانی

مکان چاپ: مشهد ناشر: موسسه چاپ و انتشارات آستان قدس رضوی تاریخ چاپ: ۱۳۷۳ هجری شمسی تیراژ: ۱۵۰۰ نوبت چاپ: دوم زبان: فارسی

خاقانی شروانی، از جملهٔ نامدارترین شاعران قصیده ‌سرای ادبیات فارسی ایران به‌ شمار می آید. دکتر سید علی اردلان جوان (1324) به منظور نمایش قدرت خلاقه ذهن خاقانی و به دلیل گستردگی زمینه های نقد ادبی، به بررسی اسطوره، تاریخ و روایت در اشعار خاقانی از دیدگاه ارزش ادبی آنها پرداخته است. برداشت شاعرانه خاقانی از داستان ها، روایات و قصه ها موضوع مورد بحث در این کتاب است. از این رو، نقد تنها یکی از صنایع ادبی مرتبط با این هدف که همان تلمیح می باشد، مورد توجه قرار گرفته است. دکتر جوان در تالیف این کتاب در فصول مجزا به بیان ارزش های تصویری و بلاغی، اسطوره ها و تجلی آنها، روایتهای تاریخی و روایات مذهبی در اشعار خاقانی پرداخته است. بخش اول کتاب که بررسی تشبیهات، کنایات، استعارات و تمثیلات اختصاص یافته، خود کتاب جداگانه ای به نام "عنصر خیال در شعر خاقانی " است که به دلیل برخی محدودیت ها به شکل کنونی عرضه شده است.

منابع مشابه بیشتر ...

65f196a2bc215.jpg

بینش و روش در تاریخ نگاری معاصر

پیدایش، رشد، اعتلا و زوال جنبش های سیاسی و اجتماعی معاصر ایران در کنار تحولات و رخدادهای متعدد سیاسی، فرهنگی و اجتماعی، جابجایی قدرت ها و نخبگان حکومتی و تغییرات گسترده در عرصه اجتماعی و سیاسی تاریخ معاصر ایران، به دلیل اهمیت و تأثیرات شگرف و متنوع آن، سبب گشته است تا از سوی پژوهشگران، مورخان و تحلیل گران حوادث اجتماعی و نخبگان سیاسی مورد تجزیه و تحلیل و نقادی و تقریر و تبیین قرار گیرد. تنوع و کثرت نگاه ها و اختلافات در نگاشته های تاریخی این دوره باعث پیچیدگی و سختی فهم و درک درست محققان و اندیشه گران این عرصه در تشخیص سره از ناسره و کشف درست حقایق تاریخی گردیده است. تاريخ نگاري و نوع نگاه مورخان به پديده هاي تاريخي از منظر ملي گرايي و شرح و بسط اين رويدادها و حوادث گذشته و حال بر آن اساس، مقوله اي است که در کنار ساير رويکردهاي اين جريان از جمله نمودهاي ادبي، جلوه ويژه و متفاوتي از نوع رسمي و مرسوم خود در جامعه ايراني داشته است. بررسي تاثيرات اين جريان فکري و فرهنگي در حوزه فرهنگ، خاصه تاثيراتي که تاريخ نگاري و تاريخ نگاران از آن گرفتند و تبعات و پيامدهاي آن در ساير بخش هاي اين حوزه، در تاريخ معاصر ايران، موضوع دامنه دار و چالش برانگيزي بوده که کم تر به حد کفايت مورد پژوهش و توجه محققان واقع شده است. پژوهش حاضر به بررسي ويژگي هاي اين جريان در تاريخ نگاري معاصر ايران مي پردازد و تاثيرات و تاثرات حاصل از رويکرد متفاوت اين تاريخ نگاري و مورخان و مولفان آن را از حيث شيوه هاي متفاوت نگرشي و نگارشي پي مي گيرد.

64a56706a9b58.jpg

فرهنگ اساطیر یونان

ف. ژیران

کتاب اساطیر یونان اثری است از ف. ژیران به ترجمه دکتر ابوالقاسم اسماعیل پور و چاپ انتشارات مکتوب. کتاب حاضر به معرفی اسطوره های یونانی که موجوداتی فرازمینی با ویژگی های شگفت آور بودند می پردازد و تحلیلی از تاثیراتی که این اسطوره ها بر فرهنگ بشری و ادب و هنر یونان و جهان برجای گذاشته اند ارائه می دهد. “اساطیر یونان” مطالبی درباره چگونگی پیدایش ایزدان و اطلاعاتی پیرامون ایزدان زمین، ایزدان قهرمان و اسطوره هایی چون آتنا، هرا، آپولن، هرمس، آرس، آفرودیت، پوزئیدون، ایزدبانوی جهان زیرین و… در اختیار می گذارد و داستان ها و افسانه هایی را که پیرامون آن ها وجود دارد ارائه می دهد.