در پادشاهی خسروانوشیروان و به سال 540 م. جنگ سرنوشت‌سازی میان ایران و روم درگرفت که افزون بر منابع تاریخی، روایتی از آن در شاهنامه نیز بازتاب یافته است. هرچند گزارش مورخ بیزانسی، پروکوپیوس، نسبت به دیگر منابع تاریخ این دوره برتری‌هایی دارد، اما مانند همه تاریخ‌نگاری‌ها اثر وی نیز خالی از خطاها و کاستی‌های سهوی یا عمدی نیست. از سوی دیگر اطلاعات شاهنامه درباره این جنگ نه تنها پاسخ‌هایی برای برخی خلأهای کتاب پروکوپیوس ارائه می‌نماید، بلکه نسبت به دیگر منابع تاریخی، حاوی جزئیات بیشتر و دقیق‌تری می‌باشد. بدین‌سان آیا می‌توان شاهنامه را دست‌کم در گزارش این جنگ، افزون بر ارزش‌های ادبی، حماسی و ملی یک گزارش تمام‌عیار تاریخی نیز به شمار آورد؟

منابع مشابه بیشتر ...

661e8efb00522.jpg

جغرافیای تاریخی و تاریخ لرستان

علی محمد ساکی

سرزمین کهنسال دلاوران ایران باختری از نظر جغرافیای تاریخی و تاریخ مرموز و ناشناخته است. اگر آنطور که در خارج از ایران محققانی چون هرتسفلد، دمرگان، مینورسکی، رالنسن، سر ارول استین برای بررسی گذشته های این سرزمین کوشیده اند فضلای کشور نیز توجهی ابراز می داشتند. اینک بسیاری از زوایای تاریک تاریخ چند هزارساله میهن ما روشن شده بد. نخستین کتابی که درباره لرستان به چاپ رسید مجموعه ای از غلامرضا خان والی و انیس المسافر نام داشت. کتاب مذکور در بوشهر به چاپ رسیده و مشتمل بر آگاهی هایی در مورد جانوران شکاری و فرمانروایان لر از حسین خان والی تا زمان مولف است، پس از آن باید از جغرافیای نظامی لرستان تالیف سپهبد رزم آرا نام برد که مشتمل بر جغرافیای مناطق با توجه به جنبه نظامی انها و ورود قوای دولتی به لرستان و سرکوبی عشایر این منطقه می باشد. آقایان بهمن کریمی و محمدعلی امام شوشتری نیز چند صفحه ای از کتابهای جغرافیای تاریخی غرب ایران و تاریخ جغرافیایی خوزستان را به لرستان اختصاص داده اند. با این حال تا به امروز کتابی که منحصر به تاریخ یا جغرافیای تاریخی این قسمت از ایران باختری باشد تالیف نشده است.

65df4824df9c1.jpg

بلوچستان

سرزمینی که اکنون بلوچستان نام دارد به اسم «مکا» مشهور بوده که یونانی‌ها آن را «گدروزیا» نامیدند.در زمان قدیم در سرزمین بلوچستان باتلاق بسیار وجود داشت و «اراینا» در زبان سانسکریت به معنی باتلاق است و برخی معتقدند از ترکیب این دو کلمه با کلمه «مکا» کلمه‌ای پدید آمد که به مرور زمان به «مکران» تبدیل شد. واژه بلوچستان نیز از زمانی اطلاق شد که بلوچ‌ها در آن سکونت کردند. بلوچ ها یكی از اقوام اصیل و شناحته شدة ایرانی هستند ، كه به زبان بلوچی ( كه از نزدیكترین خویشاوندان زبان فارسی است ) تكلم می كند و بیشترین جمعیت آنان در سه كشور ایران ، پاكستان و افغانستان بسر می برند .بیشترین جمعیت استان سیستان و بلوچستان را بلوچها تشكیل می دهند و بافت اجتماعی آن قبیله ای و طایفه ای است. همه اقوام ایرانی با توجه به اشتراكات فرهنگی دارای خصلت های اجتماعی مشابهی هستند . اما در عین حال بخاطر تأثیر پذیری از شرایط خاص محیطی و قومی خود تفاوتهایی نیز در خصلتها، باورها و آداب و رسوم آنها مشاهده می شود كه ویژگی های خاص هر قومی را تشكیل می‌دهد .

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

5681a223dfaf7.PNG

ارزش شاهنامه در گزارش رویدادهای پس از نبرد انطاکیه

فرزین غفوری

در سال 540 م حنگ سرنوشت‌سازی میان ایران و روم در گرفت که افزون بر منابع تاریخی، روایتی از آن در شاهنامه نیز بازتاب یافته است. مقاله پیشین به بررسی علت وقوع این جنگ و گزارش شاهنامه از رویدادهای آن اختصاص داشت. اکنون به بررسی رخدادهای پس از تسخیر انطاکیه می‌پردازیم که مهمترین آنها عبارتنداز: روایداد‌های که در انطاکیه پس از آشکار شدن نشانه‌های پیروزی ایرانیان رخ داد، سرنوشت اسیران انطاکیه، ساخت شهر زیب خسرو، باریابی نمایندگان روم به پیشگاه خسرو انوشیروان، پیمان موقت صلح و تعهد روم به پرداخت غرامتی سنگین و سالانه به ایران. آیا ارزش گزارش شاهنامه درباره این جنگ در بخش رویدادهای پس از تسخیر انطاکیه نیز تداوم می‌یابد؟

مشاهیر ادبیات فارسی/فردوسی/پژوهش درباره فردوسی
مقاله