در مقاله حاضر سعي شده است نشان داده شود ادبيات داستاني نوين ايران از ادبيات داستاني جهان تاثير پذيرفته است. با مطالعه آثار داستاني معاصر، روشن مي‌شود که ايرانيان، پس از آشنايي با آثار ادبي مدرن دنيا، تحت تاثير شيوه‌ها و مکاتب ادبي جهان قرار گرفتند. بنابر برخي ملاحظات سياسي و ايدئولوژيک، تاثيرپذيري داستان‌نويسان ايراني از آثار ادبيات روسيه، بيش از ساير کشورها بوده است. مولفان با انتخاب داستايوسکي و ساعدي ـ به عنوان دو داستان‌نويس و نماينده دو فرهنگ و از دو زمان متفاوت ـ نتيجه مي‌گيرند که نويسنده روس چگونه بر سبک نويسنده ايراني اثر گذاشته است. در اين مقاله تلاش شده است برخي شباهت‌ها و تفاوت‌هاي اين دو نويسنده در سبک و شيوه کار و مضامين نشان داده شود.

منابع مشابه بیشتر ...

66719c1662cbe.jpg

بیست هزار فرسنگ زیر دریاها

ژول ورن

کتاب بیست هزار فرسنگ زیر دریا به قلم ژول ورن، داستان زندگی مردانی را به تصویر می‌کشد که زیر دریا در پی هیولای غول‌آسایی هستند اما در نهایت متوجه می‌شوند که که آن هیولا زیردریایی شگفت‌انگیز کاپیتان نمو بوده است. کتاب بیست هزار فرسنگ زیر دریا (20000 leagues under the sea dani) داستانی جذاب و مهیج را همراه با شخصیت‌پردازی‌هایی زیرکانه به نمایش گذاشته و از این طریق شما را با خود همراه کرده و به دنیایی شگفت‌انگیز می‌برد. ژول ورن علاقه‌ی بسیاری به سفر داشت، به همین دلیل آثار ماجراجویانه‌ای را به رشته‌ی تحریر در آورده است که در عین تخیلی بودن بسیار واقع گرایانه هستند. داستان این کتاب زمانی آغاز می‌شود که مردم به صورت ناگهانی متوجه می‌شوند که هیولایی ناشناخته در اعماق دریا وجود دارد. این موضوع سبب دل‌نگرانی بسیاری از مردم می‌شود. برخی فکر می‌کنند کوسه‌ای غول پیکر بوده و برخی دیگر هم معتقدند هیولایی عجیب و غریب است. اما حقیقت این است که این موجود ناشناخته ساخته‌ی دست بشر بود. یک دانشمند که آروناکس نام دارد همراه با یک شکارچی نهنگ و یکی دیگر از دوستانشان، برای یافتن این هیولا به زیر دریا می‌روند. اما کشتی آن‌ها با آن موجود عجیب و غریب غول‌آسا برخورد می‌کند و به آن آسیب می‌رساند. کمی بعد آن‌ها درمی‌یابند که این موجود یک زیردریایی است، چیزی که تا به حال شبیه به آن را ندیده‌اند.

667199f87c00e.jpg

جنگل

رودیارد کیپلینگ

موگلی پسرک کوچکی است که درجنگل رها شده است و با گرگ‌ها و میمون‌ها و فیل‌ها بزرگ می‌شود. او یاد گرفته در جنگل زنده بماند و تمام حیوانات دوستش دارند، اما در این جنگل یک ببر بزرگ به‌ نام شیر خان هم وجود دارد که همیشه دوست دارد موگلی را بخورد. کتاب جنگل یکی از مشهورترین داستان‌های کودکان در جهان است. کتاب جنگل خلاصه داستانی است که رودیارد کیپلینگ شاعر و نویسنده چیره دست انگلیسی نگاشته است و حقایقی از زندگی حیوانات جنگل را نشان می دهد و معتقدات بی پایه آدمیان را با بیانی شیوا مورد انتقاد قرار می دهد. روی هم رفته جنگل که نظیر داستانهای روستایی ایران و بسیار سرگرم کننده و آموزنده است.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

56b4e49f35ef3.PNG

بازتاب مسايل اجتماعي- فرهنگي در مثنوي معنوي مولانا (نگاهي به مثنوي از منظر جامعه‌شناسي ادبيات)

فرهاد طهماسبی

هدف اين مقاله راه يافتن به پيش‌زمينه‌هاي اجتماعي- فرهنگي در قصه‌هاي مثنوي مولاناست، تا از اين طريق بتوان به تصويري از سيماي جامعه عصر وي دست يافت. به همين منظور پس از گزينش نود قصه از شش دفتر مثنوي كه داراي زمينه‌هاي اجتماعي آشكارتر بوده، به طبقه‌بندي طبقات، اصناف و مشاغل اجتماعي و تحليل مباحث اجتماعي- فرهنگي بازتاب يافته در اين قصه‌ها پرداخته شده است. در اين پژوهش بيشتر به يكي از لايه‌هاي متن يعني مسايل اجتماعي- فرهنگي و نقطه عزيمت در روايت‌ها كه همانا واقعيت‌هاي خوب يا بد اجتماعي- فرهنگي است توجه شده است. نتيجه به‌دست آمده، جامعه عصر شاعر را گرفتار آداب و رسوم تقليدي، ستم، فساد، دروغ و رياكاري، بلاهت و جهل، سطحي‌نگري، ستيز، قتل، دزدي و ... نشان مي‌دهد.

پژوهش‌ها/نقد و نظریه ادبی مشاهیر ادبیات فارسی/مولوی/پژوهش درباره مولوی
مقاله