شاعران کودک و نوجوان ايران از ميان انواع ادبي، بيشتر به ادبيات غنايي، تعليمي و حماسي توجه کرده‌اند. از اين‌رو نقش مايه‌هاي عاطفي همچون: مادر، پدر، معلم و ...، در شعر کودک و نوجوان فراوان است. چندين منظومه حماسي نيز براي کودک و نوجوان سروده شده است، از جمله: منظومه آرش کمان‌گير از سياووش کسرايي و منظومه ظهر روز دهم از قيصر امين‌‌پور. به دليل اهميت زياد مساله تعليم و تربيت، اشعار تعليمي فراواني نيز براي کودکان سروده شده است، به ويژه در دوران مشروطه که عصر توجه به تعليم و تربيت کودکان است. نسيم شمال و ايرج ميرزا در دوره مشروطه بيش از شاعران ديگر به تعليم و تربيت کودکان و نوجوانان در اشعارشان پرداخته‌اند، اما در دوره کنوني بيشتر شاعران کودک به اين مساله، توجه کرده‌اند. مهم‌ترين موضوعات شعر کودک و نوجوان در دوره معاصر، شامل مسايل اخلاقي، اجتماعي، علمي و فرهنگي و پايداري و اصلي‌ترين درون مايه‌هاي اشعار تعليمي، آموزش خداشناسي، احترام به پدر و مادر، تاکيد بر دوستي و علم آموزي و ... است. در اين جستار، جنبه‌هاي گوناگون ادبيات تعليمي و موضوعات اجتماعي شعر کودک و نوجوان با واکاوي و تحليل مهم‌ترين اشعار کودکانه از دوره مشروطه تا امروز بررسي مي‌شود.

منابع مشابه بیشتر ...

65b7c4242d64e.jpg

پروا مکن که رویا ببینی

مارگوت بیکل

برای ترجمه اشعار، شعرها به تمامی از متن اصلی آنها به زبان آلمانی به فارسی برگردانده شده است. شیوه مترجم بدانگونه بوده است که جوهر کلام شاعر در قالب شعر فارسی ریخته شود. و این او را ناگزیر کرده که ضمن وفاداری به متن اصلی تغییراتی را متناسب با شعر فارسی بپذیرد. زیرا اگر شعر شاعران غیرفارسی را عینا واژه به واژه به فارسی برگردانیم چیزی خواهد شد خشک و چه بسا که زیبایی کلام شاعر و گاه حتی خود مفهوم نیز در ترجمه رنگ خواهد باخت...

65ae77668570b.jpg

چهل کلید

سیاوش کسرایی

مجموعه شعر چهل کلید سروده سیاوش کسرایی است. او در سال ۱۳۰۵ در اصفهان متولد شد. وی سرودن شعر را از جوانی آغاز کرد.بسیار زود به همراه خانواده اش به پایتخت آمد. او در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران درس خواند و علاوه بر فعالیت‌های ادبی و سرودن شعر، عمری را به تکاپوهای سیاسی (حزب توده ایران) گذراند. اما سرانجام، ناگزیر از مهاجرت شد و دوازده سال پایانی زندگی اش را ابتدا در کابل و سپس در مسکو بسر برد. وی سال‌های پایانی عمر خویش را دور از کشور خود و در تبعید در اتریش و شوروی گذراند؛ وی در سال ۱۳۷۴ به دلیل بیماری قلبی در وین، پایتخت اتریش در سن ۶۹ سالگی بر اثر بیماری ذات الریه زندگی را بدرود گفت و در گورستان مرکزی وین (بخش هنرمندان) به خاک سپرده شد.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

57f3399851f51.PNG

بررسي سبک نثر مقالات فرخي يزدي

محمود صادق زاده

روزنامه «طوفان» فرخي يزدي به مدت هشت سال از سال 1300 تا 1307 ش. منتشر مي‌شد و فرخي، خود بسياري از سرمقالات و بعضي از مقالاتات را مي‌نوشت و بيشتر از نظر سبک انتقادي، گرايش‌هاي سياسي و پيام رساني در نثر مشروطيت اهميت داشت و طبعا شيوه نگارش و جنبه ادبي آن در درجه دوم اهميت قرار مي‌گرفت. نثر فرخي يزدي را به سه نوع مي‌توان تقسيم کرد: نثر روزنامه‌اي، نثر توصيفي، ادبي و نثر منشيانه، اما نثر غالب وي همان نثر روزنامه‌اي (انتقادي، خطابي) است، که هر چند بيشتر تحت تاثير نثر روزنامه‌نگاري مشروطيت به ويژه روزنامه‌نويسي دهخدا بوده، به لحاظ امتيازات روزنامه‌نگاري و مختصات مقاله‌نويسي قابل توجه و بررسي است و در اين مقاله سعي مي‌شود به شاخصه‌هاي مقاله‌نويسي، انواع نثر ويژگي‌هاي سبکي نثر فرخي پرداخته شود.

پژوهش‌ها/پژوهش‌ در نثر و متون پژوهش‌ها/سبک شناسی و مکتب‌های ادبی
مقاله
5757cbafdcbb5.PNG

بررسی کاربرد معنایی و ادبی عدد هفت و چهل در مثنوی معنوی

محمود صادق زاده

در این جستار، با تجزیه و تحلیل ابیات شش دفتر مثنوی و نیز با بهره جستن از دیدگاه‌های صاحب نظران و منتقدان، کوشش می‌شود، ضمن اشاره به دیدگاه‌های فلسفی، دینی و علمی درباره اعداد و نقش عدد هفت و چهل در ادبیّات فارسی، ابتدا کاربرد معنایی و ادبی اعداد هفت و چهل در مثنوی تحلیل، بررسی و ارزیابی و سپس بسامدهای آنها به صورت کمّی ارائه شود. اعداد هفت و چهل، متناسب با موضوع، در مفاهیم قلّّت،کثرت و مساوات در مثنوی به کار می‌روند. در بسیاری از موارد نیز به تناسب موضوع، از هردو عدد برای بیان مفاهیم عرفانی و خلق صورخیال و آرایه‌های ادبی استفاده می‌شود.

مشاهیر ادبیات فارسی/مولوی/پژوهش درباره مولوی
مقاله