به طور كلي ساخت‌هاي اسنادي شده ساخت‌هاي نحوي نشانداري هستند كه يك گزاره منطقي ساده را توسط دو بند بازنمايي مي‌كنند. ارتباط اين ساخت‌ها با ساخت‌هاي پايه‌اي‌تر با توجه به چارچوب نظري معين مي‌شود كه براي تحليل به كار می‌رود. از سوي ديگر مطالعات گشتاري به دنبال اين هستند كه با استفاده از ويژگي‌هاي ساخت‌هاي اسنادي شده ساخت زيربنايي آنها را تعيين كنند. چنانچه جملات اسنادي به عنوان ساخت‎ پايه براي ساخت‎هاي اسنادي شده در نظر گرفته شوند، تحليل از نوع پس‌گذاري خواهد بود و در صورت مرتبط كردن اين ساخت‎ها با ساخت‌هاي اسنادي نشده تحليل عنصر زايد ارائه مي‎شود. هدف اين پژوهش اين است كه نشان دهد كدام يك از تحليل‌هاي ارائه شده در نظريه‌هاي نحوي براي توصيف و تبيين ساخت‌هاي اسنادي شده زبان فارسي مناسب‌تر هستند؛ بدين منظور ضمن معرفي رويكردهاي گوناگون و محك‌زدن آنها با داده‌هاي زبان فارسي نقاط ضعف و قوت آنها بيان مي‌شود. در پايان، اين مقاله نشان مي‌دهد كه رويكردهاي گشتاري پس‌گذاري و عنصر زايد به خوبي از عهده تبيين اين جملات برنمي‌آيند، زيرا يا رابطه ميان سازه اسنادي شده و بند پيرو يا ارتباط دروني سازه‌هاي بند پايه را ناديده مي‌گيرند. جملات اسنادي شده نمونه‌اي از تعامل نحو، معناشناسي، كاربردشناسي و كلام است؛ به سخني ديگر، تنها نگاه صورت گرايانه به اين ساخت نحوي، ويژگي‌هاي معناشناختي و كاربردشناختي آن را ناديده مي‌گيرد، در حالي كه دستور نقش و ارجاع، نظريه‌اي است كه انگيزش‌هاي معناشناختي از جمله وجود رابطه محمول ـ موضوع و انگيزش‌هاي كاربردشناختي زبان ـ ويژه را مبناي سنجش ساخت‌هاي دستوري قرار می‌دهد.

منابع مشابه بیشتر ...

65df2b914395a.jpg

گلچینی از گفتارهای مختلف صدای آمریکا

کتاب حاضر به مناسبت ششمین سال تاسیس صدای آمریکا به زبان فارسی این مجموعه خواندنی را که متضمن گفتارهایی از برنامه های متنوع صدای آمریکاست به عنوان ارمغان نوروزی به شنوندگان صدای آمریکا تقدیم کرده است

64e0bdcfa656b.jpg

فرهنگ اصطلاحات علوم ادبی

ساجدالله تفهیمی

یکی از وجوه اهمیت زبان و ادب فارسی در شبه قاره پیوستگی عمیق زبان های ملی و محلی این منطقه با زبان فارسی است. تاثیرات عمیقی که زبان فارسی هم در زمینه واژه ها و اصطلاحات و هم در زمینه قواعد و دستور زبان بر زبان های رایج این منطقه داشته است، مورد تاکید و اذعان اهل فضل و ادب پاکستانی و سایر محققان بوده که در کتاب ها، سخنرانی ها و .... بدان پرداخته اند. این پیوستگی بویژه در ادبیات منظوم بیش از ادبیات منثور به چشم می خورد و به عنوان نمونه بافت و ترکیب شعر اردو و اصطلاحات و قواعد آن به روشنی میزان این تاثیرپذیری را نشان می دهد. بنابراین منابع و مآخذی که بتواند این رابطه و پیوند عمیق را نه فقط برای فارسی گویان و فارسی سرایان این خطه، بلکه برای اردو سرایان نیز روشن تر و معنی دارتر سازد، ضروری می نماید. چه بسا شاعر و نویسنده ای که اصطلاحی را شنیده است ولی معنی دقیق و کاربرد صحیح آن را در شعر و نثر نمی داند و به متون اصلی و مفصل هم یا دسترسی ندارد و یا از چنان تبحر و تسلطی در زبان فارسی برخوردار نیست که به راحتی بتواند از آنها معنی و کاربرد اصطلاح مورد نظر را دریابد...

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

586de244e5d8a.PNG

ساخت اطلاع و ترتیب سازه‌های جمله

والی رضایی

این جستار به بررسی ارتباط متقابل ساخت اطلاع و ترتیب سازه‌های جمله براساس نظریه دستوری نقش و ارجاع و به ویژه نظریه ساخت اطلاع لمبرکت می‌پردازد. ابتدا، با استفاده از نظریه ساخت کانون لمبرکت، به معرفی انواع ساخت کانون در زبان فارسی و نحوه تظاهر آنها خواهیم پرداخت. هدف اصلی این نوشتار تعیین ارتباط ساخت اطلاع و ساخت نحوی در زبان فارسی است. با مطالعه و بررسی ترتیب سازه‌های جمله‌های ساده لازم و متعدی، که تحت انواع کانون قرار دارند، به دنبال یافتن تأثیر متقابل ساخت نحوی و ساخت اطلاع خواهیم بود.

دستور زبان/دستور زبان فارسی
مقاله
57b8c2fa3ca32.PNG

بررسی نحوی و کار‏برد‏شناختی ساخت‌های اسنادی‌شده در زبان فارسی بر‏اساس دستور نقش و ارجاع

والی رضایی

در این نوشتار، جمله‌های اسنادی‌شده در زبان فارسی را در ‏چار‏چوب نظریه‌ای نقش‌گرا، به لحاظ نحوی و کار‏برد‏شناختی بررسی کرده‌ایم. هدف از نگارش این مقاله، از یک‌سو تبیین ویژگی‌های نحوی جمله‌های اسنادی‌شده در ‏چار‏چوب دستور نقش و ارجاع، و از سوی دیگر، یافتن ارتباط بخش ساخت اطلاع و به‏ویژه ساخت کانون این نظریه در استفاده از اینگونه جمله‌ها و نیز پی‌بردن به عوامل مختلف اطلاعی در به‌کار‏گیری آنهاست. بدین منظور، داده‌های عینی گفتاری را در زبان فارسی معاصر، از رادیو، تلویزیون، مکالمه‌های روزمره و داده‌های نوشتاری را از روزنامه‌ها و رمان‌ها جمع‌آوری کرده و با توجه به مبانی نظری تحقیق، آنها را تحلیل کرده‌ایم. مطالعه داده‌ها نشان می‌دهد که در فرافکنی سازه‌ای، ضمیر اسنادی، به‌عنوان گروه اسمی موضوع و سازه اسنادی‌شده، به عنوان هسته محمولی و فعل «بودن» به صورت فعل اسنادی ظاهر می‌شود و بند پیرو نسبت به مرکز اصلی، در حاشیه قرار می‌گیرد. از‏ نظر ساخت اطلاع و کانون نیز مشخص شد که در این ساخت‌ها، سازه اسنادی شده، دارای ساخت کانونی محدود بی‌ابهام است و ساخت‌های اسنادی، قالب نحوی خاص خود را دارند و در گنجینه نحوی ذخیره می‌شوند. در ‏نهایت، بررسی این ساخت‌ها نشان می‌دهد که علاوه‏ بر تأکید، عواملی همچون تقابل و پرسش و پاسخ، در فرایند اسنادی‌شدن مؤثرند.

دستور زبان/دستور زبان فارسی
مقاله