زبانشناسی عملی نام شاخه ای از دانش نوین زبانشناسی است که به بررسی شیوه ها و تکنیکهای عملی پژوهش زبانی اختصاص دارد. کتابهای زبانشناسی عملی در واقع راهنمای عملی این حوزه نبودند و فعالیت لهجه شناسان، قوم نگاران و حتی دانشجویان غیرحرفه ای کاربردی تر بوده. تأکید نویسنده این کتاب، ویلیام سامارین بیشتر بر جمع آوری اطلاعات زبانی از محل است. وی این شیوه را در پنج فصل بیان کرده و در دو فصل به شرح کاربرد اطلاعات پرداخته است. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات هم در فصل نهم کتاب بیان شده است. این کتاب برای پژوهندگان آشنا با مباحث زبانشناسی تدوین شده و آنها را برای پژوهشهای عملی زبانشناسی با منبع اطلاعاتی خود یعنی گویشوران زنده زبانها آماده می کند. همچنین می تواند برای نوآموزان زبانهای جدید که اطلاعات دستوری کافی ندارند مفید باشد. مترجم این اثر، لطیف عطاری با توجه به گستردگی دامنه تحقیقات عملی زبان فارسی و خلأ پژوهش علمی در این حوزه، به ترجمه این کتاب دست زد و آن را در نشر دانشگاهی به ویرایش علی صلحجو به طبع رساند.

منابع مشابه بیشتر ...

5fb8eadbe921b.png

مسائل زبانشناسی نوین (ده مقاله)

محمد رضا باطنی

این کتاب دربرگیرنده ده مقاله در حوزه زبانشناسی نوین به این ترتیب است: همبستگی زبان و اجتماع، نگاهی تازه به یادگیری زبان، مهارت در خواندن، چند نکته درباره آموزش فارسی به خارجیان مبتدی، ترجمه ماشینی، زبان و نظریه ارتباط، اصطلاحات خویشاوندی در زبان فارسی، اسم عام و اسم خاص، استعمال باید در فارسی امروز، زبان به عنوان یک رفتار اجتماعی.

57a1534688e72.jpg

مباحثی در دستور از دیدگاه زبان شناسی

مسعود خلیلی ثابت, بابک دبیر

در این کتاب به دستور زبان از دیدگاه علمی و سیر تکاملی آن پرداخته شده است. در گذشته فلاسفه یونان از جمله ارسطو، قواعدی برای زبان وضع کرده بودند که تا قرنها الگوی دستورنویسان قرار گرفت. در قرن بیستم با نظریه فردینان دوسوسور، پدر زبانشناسی نوین، تحولی در مطالعات دستوری صورت گرفت. او با جدا کردن توصیف قواعد از تجویز آن، مطالعه دستور تاریخی را از دستور زبان زنده مردم جدا کرد و ابتکارات دیگرش الگوی دستورنویسان شد. در امریکا نیز با مطالعات لئونارد بلوم فیلد، مطالعه زبان را از سایر مطالعات مردم شناسان جدا کرد و به طور مستقل به آن پرداخت و شیوه دستورنویسی او «دستور سازه ای» نامیده شد. با ساختهای نحوی چامسکی تحولی شگرف در مطالعات زبانشناسی به وجود آمد و دستور ابتکاری او، «دستور زایشی» تا کنون پویا و در حال تکامل است. مباحث این کتاب که سیر تحول زبانشناسی نوین است در شش فصل بیان شده: مقدمات، آشنایی با دوسوسور، دستور سازه ای بولم فیلد، دستور زایشی چامسکی و «برنامه کمینه گرا» که به کاربرد عملی دستور در زبان آموزی پرداخته. این مطالب به قلم مسعود خلیلی ثابت و بابک دبیر نوشته شده و اولین بار در انتشارات دانشگاه گیلان به طبع رسیده است.