مولوي در آثار خود بارها از لزوم خاموشي و سکوت سخن به ميان آورده است. فراواني کاربرد اين اصطلاح و نيز شهرت تخلص مولانا به خموش انگيزه‌اي شد در پديد آمدن اين جستار، که در آن خاموشي مولانا و دلايل آن در مثنوي به بحث گذاشته شده، در اين گذار آثار متعددي اعم از عرفاني و تعليمي مورد بررسي قرار گرفته است. در آغاز، دو ديدگاه مورد توجه قرار گرفته است: 1. تربيتي 2 .عرفاني و در اين بررسي، وجوه اختلاف اين دو ديدگاه بيان شده و در مرحله دوم با مد نظر قراردادن شش دفتر مثنوي توانسته است پانزده دليل براي سکوت مولوي و جايگاه‌هاي آن برشمارد و براي هر يک از آنها مصداق‌هاي متعددي ارایه کند که از جمله آنها مي‌توان به اين موارد اشاره کرد: کتمان سر، نامحرم، ناتواني ادراک، مراقبه، خاموشي ظاهري، جذب رحمت و ...

منابع مشابه بیشتر ...

658ae967ade05.jpg

شرح گلشن راز شیخ محمود بن عبدالکریم شبستری

شیخ محمود شبستری

کتاب حاضر مشتمل بر دو گفتار به زبان فرانسوی، به خامه توانای استادان گرامی دکتر صفا و لیوه روسای محترم دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران و استراسبورگ و یک مقدمه از نویسنده در معرفی کامل نسخه خطی کتابخانه ملی و دانشگاهی استراسبورگ و شرح یکصد و شصت و هشت بیت از مثنوی گلشن راز که متاسفانه شارح عارف آن تاکنون ناشناخته مانده است. و در آخر تعلیقاتی که برای حل مشکلات و توضیح و تعریف لغات و مصطلحات عرفانی و فلسفی به کوشش نویسنده فراهم گردیده است.

657481d2cd457.jpg

دیوان موسوی: شامل مثنویات، غزلیات، قصاید و متفرقات

سیدجعفر موسوی

این کتاب اشعار فارسی سیدجعفر موسوی حاوی الف) دو مثنوی در بحر خفیف-مخبون محذوف-یکی تحت عنوان (حدیث نفس) شامل موضوعات مختلف در حدود (1723) بیت، و دیگری (بالاخانه غمها) که از نوشته نویسنده معروف (مصطفی لطفی منفلوطی مصری) برداشته شده است و در حدود (303) بیت می باشد. ب) غزلیات ج) متفرقات د) قطعات

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

57ad82dcde264.PNG

ابزارهاي واداري و تأثير آن در کنش شخصيت‌هاي حماسه

هادی یوسفی

بررسي ضدقهرمانان از زواياي مختلف باعث آشنايي هرچه بيشتر ما با قسمت عمده‌اي از شخصيت‌هاي داستان‌هاي حماسي و در نتيجه شناخت دقيقتر حماسه‌هاي ملي ايران مي‌شود. از اين رو نگارنده بر آن است که در اين مقاله بخش عمده‌اي از دلايل برخي از رفتارهاي سپاهيان شر را در ميدان نبرد با قهرمان و سپاهيان او مورد بحث قرار دهد. سرآغاز اين نوشتار به تعريف ابزارها و عواملي اختصاص دارد که در ميدان نبرد وسيله برانگيختن سپاهيان و جنگجويان قرار مي‌گيرد که آنها را ابزارهاي واداري ناميده‌ايم. اين دسته از عوامل خود به دو بخش عمده مثبت و منفي تقسيم مي‌شود. در گروه ابزارهاي مثبت با سه زير مجموعه تحريک، دلداري‌دادن و تطميع روبه رو هستيم. هر کدام از اين زير مجموعه‌ها نيز خود به زير شاخه‌هاي ديگر تقسيم مي‌شود که در مقاله به طور مبسوط به آنان پرداخته شده است. پايان بخش اين مقاله نيز دو نوع از ابزارهاي واداري منفي، يعني سرزنش و ترساندن (بيم دادن) و نتايج اين پژوهش است.

مشاهیر ادبیات فارسی/فردوسی/پژوهش درباره فردوسی فرهنگ و تمدن/اسطوره و فرهنگ
مقاله
5609926601d79.PNG

رایزنی در حماسه‌های ملی ایران

هادی یوسفی

در این نوشتار به شیوه تحلیلی ـ توصیفی، مبحث رایزنی و مشاوره، در گروه شخصیت‌های منفی موجود در آثار حماسی زبان فارسی، یعنی ضدقهرمانان، مورد بررسی قرار گرفته است. مشورت ضدقهرمانان اصلی و در برخی موارد سپهدار با مشاوران در امور مهمی که تعیین‌کننده سرنوشت جنگ و یا آینده زمامداری شاه است، صورت می‌پذیرد. بر این اساس کاکردمشاوران ضدقهرمان در دو دسته معین بررسی شده است: 1. ارائه راهکار در شیوه رویارویی و نبرد ضدقهرمان با قهرمان و سپاه او. 2. تعبیر خواب و پیش‌بینی. براساس مطالعات صورت گرفته، مشاوران ضدقهرمان اصلی عبارتنداز: وزیران، موبدان، منجّمان و فال‌گویان، سپهسالاران، افراد نزدیک به ضدقهرمان اصلی (برادر، فرزند و ...)، متّحدان و در برخی موارد لشکریان، که هر کدام با ابراز آرای خود ضدقهرمان اصلی را در اتخاذ تصمیمات کشوری و به خصوص لشکری یاری می‌رسانند.

پژوهش‌ها/پژوهش‌های عمومی ادبی فرهنگ و تمدن/اسطوره و فرهنگ
مقاله