سابقه تدریس استاد علی مرزبان راد و آشنایی با مشکلات دستوری دانش آموزان و دانشجویان به تهیه کتاب ساده و مختصری درباره قواعد زبان فارسی واداشت. وی در این کتاب رعایت چند نکته را ضروری دانسته: نظم دقیق مندرجات به همراه تمرینات متناسب متعلمان در یادگیری، آوردن ذیل عنوان عربی برخی مباحث مورد نیاز فارسی و آوردن تجزیه و ترکیب برای تثبیت یادگیری دستور. استاد مرزبان این کتاب را در سال 1358 شمسی به زیور طبع آراست و تقسیمات کلمه به اسم، صفت، فعل، قید، حرف و ...، ارکان جمله، حالات اسم، توابع و چند نمونه تجزیه و ترکیب را در آن گنجاند.

منابع مشابه بیشتر ...

6586e4a482919.jpg

در برابر....؟

جمعی از نویسندگان

سلیم نیساری در مقدمه کتاب در مورد دلیل گردآوری این مطالب می گوید: وقتی که چاپ کتاب "درس انشای فارسی" را آغاز می کردم به فکرم رسید که دفتری از بهترین نوشته های دانش آموزان کشور نیز تهیه و منتشر کنم. برای اینکه مقایسه ای بین نوشته ها به عمل آید و در ضمن تنوعی هم بین آنها موجود باشد و ذوق و سلیقه و طرز فکر هر دانش آموز نیز معلوم گردد عنوان "در برابر...؟" انتخاب گردید و به اطلاع دبیران محترم انشاء رسید تا نوشتن این موضوع را به دانش آموزان خود تکلیف بدهند و بهتریم نوشته ها را برای چاپ ارسال فرمایند.

6575b949510ac.jpg

نمونه های انشاء فارسی شامل مقالات متنوع درباره موضوعات گوناگون

محمود سعیدی پور

نثر در لغت به معنی پراکندن است و در عرف ادیبان به معنی عام کلمه سخنی است که به بند وزن و قافیه نیاید مانند سخنانی که مردم در گفتگو های عادی خود به کار می برند و با آن کتاب و نامه می نویسند. این گونه سخن در صورتی ارزش هنری دارد که از سطح معمولی و عامیانه بالاتر و دارای فصاحت و بلاغت باشد. پس نثر به معنی خاص (نثری که ارزش ادبی و هنری دارد)سخنی سنجیده و زیبا و غیرمنظوم است. نثر یا ساده است و در آن صنعتی دیده نمی شود و یا به صنایع بدیعی آراسته است. در صورت اول نثر را مرسل و در صورت دوم مصنوع می گویند. در ادبیات امروز نثر هر قدر ساده و شیرین و زیبا باشد ارزش هنری بیشتری دارد. نثرهای ادبی سنگین و عالی ادبیات فارسی در گذشته گلستان سعدی و کلیله و دمنه و نظایر آنها بوده است و امروز گرچه ما نمونه ای عالی مانند گذشته نداریم ولی در میان استادات و نویسندگان هستند کسانیکه نثر ساده و زیبا دارند...

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

6374d5ad05b1e.jpg

قرآن و حدیث در ادب فارسی

علی مرزبان راد

کتاب حاضر، یکی از منابع در درس تاثیر قرآن و حدیث در ادب فارسی، برای دوره های کارشناسی زبان و ادبیات فارسی می باشد. این کتاب به صورت 2 جلد در یک مجلد به چاپ رسیده است. بخش اول: مقدمات دوگونه تأثیر کتابی گرانمایه، آیات و احادیث در نظم پارسی، شاهنامه ی فردوسی، مناجات نامه ی خواجه عبد الله انصاری، دیوان ناصرخسرو ... • بخش دوم: مقدمات آیات و احادیث در نثر پارسی، تاریخ ابوالفتوح، ترجمه تفسیر طبری، تاریخ بلعمی، تاریخ بیهقی، کشف المحجوب، قابوسنامه ...

نثر/متون کهن/گزیده‌ نظم و نثر
کتاب
55f81fd7338d9.PNG

خسرو انوشروان در ادب فارسی

علی مرزبان راد

نگارنده در مقدمه کتاب انوشیروان را از نامورترین پادشاهان و فرمانروایان ایران دانسته و از برخی فعالیت های او با نام شاهکار ماندگار در تاریخ و فرهنگ ایران یاد می کند. مرزبان راد اضافه می کند همچنان که می دانیم از او به عنوان یکی از عادل ترین و باانصاف ترین فرمانروایان ایران نام برده می شود، از این رو می پندارد پادشاهی چنان انوشیروان باید یادکردهای متعددی در متون نظم و نثر فارسی داشته باشد چراکه خدمات بسیاری به این سرزمین کرده است و شاعران و نویسندگان و بزرگان ادبیات و فرهنگ هماره از شخصیت های برجسته نام برده اند و از اینان خاطرات هایی نقل کرده اند. پس بر آن شده تا این ذکر نام ها و یادکردها از انوشیروان در ادبیات فارسی و عربی را از خلال کتب مختلف و گوناگون جمع آوری کند و ذیل مجموعه ای طبقه بندی شده در اختیار محققین قرار دهد. مرزبان راد این پژوهش را به توصیه و تشویق دکتر صادق کیا انجام داده است. این کتاب در سال 1356 توسط انتشارات دانشگاه ملی ایران به چاپ رسیده است.

پژوهش‌ها/پژوهش‌های عمومی ادبی
کتاب