بی‌تردید مقوله نیایش امری است که پیشینه آن همزاد آفرینش‌ آدمی است و ریشه در ژرفای جان و فطرت بشر دارد و به تصریح‌ آیات محکم قرآن کریم، هدف آفرینش چیزی جز شناخت، معرفت و عبادت آفریدگار نیست. نقش نیایش و فلسفه این پدیده والا برقراری ارتباط و کاهش فاصله آفریده‌ای کوچک در برابر بی‌نهایت بزرگ است. آنچه در این مقاله آمده نتیجه اجمالی‌ طرحی پژوهشی است که هسته اصلی آن، جستاری در فلسفه، انگیزه‌ها و آداب نیایش در دین مبین اسلام و آیین‌های ایران پیش‌ از اسلام بویژه مزدیسناست.

منابع مشابه بیشتر ...

65771b8085d72.jpg

جا‌مع‌ الدرر فی‌ زحما‌ت‌ فخر البشر محمد بن‌ عبدالله‌ (ص‌)

علی محمد صدیقیان

کتاب جامع الدرر فی زحمات فخر البشر محمدبن عبدالله (ص) مشتمل است بر اسرار عقاید حقه و رموز محبت و مبادی اخلاق و مطالب سودمند برای اهل خطابه و نیز مشتمل است بر فضائل و مناقب امیرالمومنین علی (ع).

6506e33c89d99.jpg

اساطیر در متون تفسیری فارسی

صابر امامی

نویسنده قبل از ورود در متون تفسیری، اسطوره و شناخت و جایگاه تصویرها و نمادگرایی و جایگاه اسطوره در قرآن را بررسی می‌کند .وی در فصل اول، علم حضوری و علم حصولی و نسبت آنها را با اسطوره ارزیابی می‌نماید .در فصل دوم، سیر نزولی عالم و رویا و خیال و کهانت را تبیین می‌کند .در فصل سوم کتاب، رمز و نماد و سمبل و نشانه و تمثیل و مجاز و استعاره، مرزبندی و تفکیک می‌شود .نویسنده پس از ذکر این مقدمات نمادهای دایره، مربع، مثلث، شاه و شاهزاده، آب، پرندگان، ارقام، اژدها و ماندالا، و درختان را تاویل می‌کند . فصل چهارم کتاب به قرآن و متنو تفسیری اختصاص دارد .در این فصل واژه اسطوره در یک یک آیات، بررسی و بعضا با متنو تفسیری مقابله و موازنه می‌گردد .نویسنده در پایان کتاب، نگرش اسطوره‌ای را با توجه به روضه الجنان ابوالفتوح رازی و قصص القرآن سورآبادی و تفسیر طبری و کشف الاسرار میبدی ریشه‌یابی و نقادی می‌کند .

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

56c9fb6664f95.PNG

گذری بر مضامین حکمی و اخلاقی در هفت اورنگ عبدالرحمان جامی

تقی امینی مفرد

توجه به مضامین معرفتی و حکمی و بهره‌گیری از نکته‌های اخلاقی در رفتارهای فردی و اجتماعی، از جمله وسایل مطمئنی است که فرد را به‌ مرتبه کمال‌ رهنمون می‌گرداند. این حقیقت به عنوان یک رسالت، بسیاری از سخنوران و نویسندگان عرصه ادب فارسی را بر آن داشته تا پرداختن به مقوله حکمت علمی و اخلاق را مورد توجه خویش قرار دهند. عبدالرحمن جامی نیز از جمله سخنوران و نویسندگانی است که با رویکردی ویژه بدین مهم پرداخته است. در این میان مثنوی هفت اورنگ‌ عارف جام در کنار بسیاری از قابلیت‌هایش، به مضامین و اندیشه‌های‌ حکمی و اخلاقی نیز آراسته گردیده که در این نوشتار به اختصار بدان‌ پرداخته شده است.

پژوهش‌ها/پژوهش‌ در شعر و شاعران
مقاله
56533fb94ccee.PNG

کیمیای عشق در هفت اورنگ عبدالرحمن جامی

تقی امینی مفرد

عشق از مفاهیم بنیادی حیات بشری و مقوله‌ای است که‌ گرایش‌های گوناگون علوم انسانی و معرفتی با رویکردی ویژه بدان‌ پرداخته است؛ در این میان، عارفان به حدیث عشق حقیقی به‌ عنوان اکسیری مؤثر و ارزشمند در سیر پدیده‌ها به سوی کمال، نگرشی ویژه داشته‌اند؛ اندیشه سیال مولانا عبد الرحمن جامی و مثنوی هفت اورنگ وی از جمله عرصه‌های این جولان و پردازش‌ است که در این نوشتار به اختصار بدان پرداخته شده است.

پژوهش‌ها/پژوهش‌های عرفانی پژوهش‌ها/پژوهش‌ در شعر و شاعران
مقاله