داستان‌نویسی همانند دیگر هنرهای کلامی سفری است به سوی واقعیت‌ها و کشف دیالک‌‌تیک پیچیده هستی اجتماعی و بیان آن کشف به صورت مؤثر و تجسمی. از این رو نمی‌توان داستان‌نویسی را همچون نویسندگان درون‌گرای «کشف هستی» به صورت مجرد دانست. آنچه را که داستان‌نویس کشف می‌کند شیوه روابط ویژه اجتماعی در دوره معین تاریخی است، روابطی که به نحوی پیچیده و تو در تو با هم ترکیب یافته و ضروری است به وسیله هنرمند از ژرفا به روشنی آورده شود.

درباره نویسنده

سید عبدالعلی دست‌غیب در در ۱۶ آبان ۱۳۱۰ خورشیدی در شیراز به دنیا آمد. پدرش، سید جواد، واعظ و سپس کارمند وزارت معارف (فرهنگ و آموزش و پرورش بعدی) در شهرستان‌های فیروزآباد و جهرم بود. عبدالعلی دست‌غیب تحصیلات ابتدایی و دوره اول متوسطه را در فیروزآباد و جهرم انجام داد. سپس وارد دانشسرای مقدماتی شیراز شد و پس از فراغت از تحصیل، به تدریس در دبستان‌های کازرون و نورآباد ممسنی پرداخت. وی پس از ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ به دلیل فعالیت سیاسی بازداشت شد و یک‌سال را در زندان شیراز گذراند. دست‌غیب پس از آزادی از زندان، به علت ممنوعیت از مشاغل دولتی، به کار در دفتر اسناد رسمی و روزنامه‌های محلی شیراز پرداخت و مدت سه سال نیز کارمند غیررسمی اداره بهداشت بود. دستغیب در سال ۱۳۳۷ برای ادامه تحصیل به تهران رفت و وارد دانشسرای عالی شد. از گذراندن دورهٔ سه سالهٔ دانشسرای عالی در رشتهٔ فلسفه و علوم تربیتی، فوق لیسانس همین رشته را ادامه داد، اما به دلیل موانعی درس را رها کرد. از آن پس تا سال ۱۳۵۹ به تدریس ادبیات، نقد ادبی و جامعه‌شناسی هنر در دبیرستان‌ها، مدارس عالی و دانشسراهای مقدماتی در شیراز و تهران پرداخت. وی در سال ۱۳۵۹ به‌درخواست خود بازنشسته شد و از آن پس توانست وقت بیشتری را به مطالعه و نگارش اختصاص دهد. عبدالعلی دست‌غیب از سال ۱۳۲۶ در روزنامه‌های شیراز همچون پارس و بهار ایران، و سپس در مجله‌ها و روزنامه‌های تهران همچون اطلاعات، کیهان، سخن، فردوسی، نگین، روشنفکر، امید ایران، پیام نوین، راهنمای کتاب، آینده، آدینه، کلک، کیهان فرهنگی، نیستان و ادبیات داستانی، مقاله‌ها و مطالب متعددی در زمینه‌های تاریخ، فلسفه، جامعه‌شناسی و هنر نوشته است. از دست‌غیب نزدیک به چهل کتاب منتشر شده است. دست‌غیب در سال ۱۳۷۴ از سوی وزارت فرهنگ و ارشاداسلامی به عنوان منتقد نمونه برگزیده شد و لوح سپاس خدمات فرهنگی دریافت کرد. همچنین، در سال ۱۳۸۲ طی مراسمی در صدا و سیما، دست‌غیب به عنوان چهره ماندگار در رشته نقد ادبی شناخته شد و موفق به دریافت لوح تقدیر و جایزه گردید.

منابع مشابه بیشتر ...

602bdaeab2ce5.png

همراه با شازده احتجاب

هوشنگ گلشیری

بیش از چهار دهه از انتشار «شازده احتجاب» می‌گذرد. این رمان در ادب معاصر و در داستان‌نویسی مدن ایران اثری کلاسیک به شمار می‌رود؛ اما هنوز تمام وجوه این اثر چنان‌که باید و شاید بررسی و نقد نشده است. در این کتاب کوشیده شده با استفاده از گفتگویی که به مناسبت پنجاه‌سالگی گلشیری با او انجام شد و نیز متن پیاده‌شده فیلم مستندی که کاوه گلستان از هوشنگ گلشیری تهیه کرده بود و نیز کلیه دست‌نوشته‌های موجود منتشرنشده گلشیری درباره «شازده احتجاب»، نظر خود نویسنده درباره این رمان یک‌جا جمع شود. همچنین تلاش شده تا با چاپ یادداشت‌های دیگر درباره این اثر به قلم دیگران و همچنین مختصری درباره اقتباس سینمایی از این رمان، مجموعه‌ای مختصر اما جامع در باب این اثر ماندگار ادب معاصر ایران فراهم آید.

602bda5a48611.png

یک عکس یادگاری با فرخنده آقایی

مهدی کریمی

فرخنده آقایی به عنوان نویسنده‌ای اجتماعی و مردمی مورد تأیید بسیاری از اهل قلم و اهالی ادبیات است. داستان‌نویسی که سوژه‌های داستان‌هایش را از دل اجتماع گزینش می‌کند و در قلمرو ادبیات داستانی حضور ناب آنها را ثبت می‌کند. داستان‌نویسی که معاصر بودن، ویژگی بارز خود را در زندگی و داستان‌هایش دنبال می‌کند. این کتاب بر آن است تا بتواند گوشه‌ای از تلاش‌های او به دیده حضور برساند و نگاه در ستایش انسان و انسانی او را حرمت نهد.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

63909a586f60b.jpg

نقد آثار احمد کسروی

عبدالعلی دستغیب

در ادب گذشته ما جز در موارد انگشت شمار شیوه تذکره نویسی بود و تذکره نویسان به کلی گوئی هائی درباره شاعران و نویسندگان می پرداختند که به هیچ روی روشنگر دگرگونی های اجتماعی و روانی نمی شد. و پرده از سیمای آفرینش های هنری بر نمی گرفت. روشن است که این کلی گویی منصوب به عوفی نیست. اذکره های دوران صفویه و قاجاریه نیز پر است از همین قماش تعارف ها. و چنین است نوشته های قزوینی و پیروان او که در پهنه لغت و معنی واژه ها سیر می کنند و نمی توانند پژوهش ادبی و تاریخی را در معنی درست واژه دریابند. امروز باز می توان نمونه های جدید این تذکره نویسی را در نوشته های دبیر سیاقی. محمد جعفر محجوب و احمد علی رجائی و .. یافت که توانایی بازسازی و شناخت و شناساندن اندیشه های فردوسی و خیام و مولوی و حافظ را ندارند. و چندین صفحه سیاه می کنند بی انکه نکته تازه ای درباره ای نام آوران پهنه ادب و هنر گفته باشند. سید احمد حکم‌آبادی که بعدها نام خانوادگی کسروی را برگزید، تاریخ‌نگار، زبان‌شناس، پژوهش‌گر، حقوق‌دان و اندیشمند ایرانی بود. وی استاد ملی‌گرای رشته حقوق در دانشگاه تهران و وکیل دعاوی در تهران بود. احمد کسروی در تاریخ ۲۰ اسفند ۱۳۲۴ و در سن ۵۷ سالگی، چشم از جهان فرو بست. احمد کسروی در حوزه‌های مختلفی همچون تاریخ، زبان‌شناسی، ادبیات، علوم دینی، روزنامه‌نگاری، وکالت، قضاوت و سیاست فعالیت داشت. آثار احمد کسروی بالغ بر ۷۰ جلد کتاب به زبان‌های فارسی و عربی می‌شوند. از مهم‌ترین آثار کسروی می‌توان به دو کتاب تاریخ مشروطهٔ ایران و تاریخ هجده‌ سالهٔ آذربایجان اشاره کرد که از مهم‌ترین آثار مربوط به تاریخ جنبش مشروطه‌خواهی ایران می‌شوند و تا به امروز «مرجع اصلی» محققان پیرامون جنبش مشروطیت ایران بوده است. آذری یا زبان باستان آذربایجان، برای نخستین‌ بار این نظریّه را مطرح کرد که زبان تاریخی منطقهٔ آذربایجان قبل از رایج‌شدن زبان ترکی آذربایجانی که مورخان از آن به نام «آذری» یاد کرده‌اند، زبانی از خانوادهٔ زبان‌های ایرانی بوده‌است. این نظریه هنوز مخالفانی میان قوم‌گرایان دارد، اما در نزد زبان‌شناسان دنیا به صورت عام پذیرفته شده‌ است.

پژوهش‌ها/نقد و نظریه ادبی
کتاب
6146ea97dad41.png

شاعر شکست: نقد و تحلیل شعر مهدی اخوان ثالث

عبدالعلی دستغیب

اخوان از شاعرانی است که بسیاری از دشواری‌های شخصی و خانوادگی‌شان را در آثار و یادداشت‌های خود ثبت کرده‌اند. از توصیف‌ها و حاشیه‌نویسی‌های اشعارش برمی‌آید که مردی صمیمی و بی‌شیله‌پیله بوده است. البته گاهی در این یادداشت‌ها به بیان باورهای خود نیز می‌پردازد و از شعر شاملو، نادرپور و دیگران انتقاد می‌کند. در این کتاب بعد از نگاهی گذرا به زندگی اخوان ثالث، شعر او به بوته نقد و بررسی گذاشته شده است.

پژوهش‌ها/پژوهش‌ در شعر و شاعران
کتاب