این کتاب چنان‌که از نام آن پیداست محتوی محصولات و فرآوردها و ساخته‌های شهرهای اسلامی و پیرامون است و خواننده این کتاب نه‌تنها به بسیاری از مطالب تاریخی و جغرافیایی دست می‌یابد، بلکه بسیاری از نکات و مشکلاتی که در متون نظم و نثر آمده و ارتباط با مضاف و منسوب‌های شهرهای اسلامی دارد آگاه می‌گردد و در حقیقت همان خدمتی که ابومنصور ثعالبی نیشابوری با نوشتن کتاب نفیس «ثمار القلوب فی المضاف والمنسوب» به ادبیات عرب کرده، مؤلف این کتاب به ادبیات فارسی کرده است.

منابع مشابه بیشتر ...

661e8efb00522.jpg

جغرافیای تاریخی و تاریخ لرستان

علی محمد ساکی

سرزمین کهنسال دلاوران ایران باختری از نظر جغرافیای تاریخی و تاریخ مرموز و ناشناخته است. اگر آنطور که در خارج از ایران محققانی چون هرتسفلد، دمرگان، مینورسکی، رالنسن، سر ارول استین برای بررسی گذشته های این سرزمین کوشیده اند فضلای کشور نیز توجهی ابراز می داشتند. اینک بسیاری از زوایای تاریک تاریخ چند هزارساله میهن ما روشن شده بد. نخستین کتابی که درباره لرستان به چاپ رسید مجموعه ای از غلامرضا خان والی و انیس المسافر نام داشت. کتاب مذکور در بوشهر به چاپ رسیده و مشتمل بر آگاهی هایی در مورد جانوران شکاری و فرمانروایان لر از حسین خان والی تا زمان مولف است، پس از آن باید از جغرافیای نظامی لرستان تالیف سپهبد رزم آرا نام برد که مشتمل بر جغرافیای مناطق با توجه به جنبه نظامی انها و ورود قوای دولتی به لرستان و سرکوبی عشایر این منطقه می باشد. آقایان بهمن کریمی و محمدعلی امام شوشتری نیز چند صفحه ای از کتابهای جغرافیای تاریخی غرب ایران و تاریخ جغرافیایی خوزستان را به لرستان اختصاص داده اند. با این حال تا به امروز کتابی که منحصر به تاریخ یا جغرافیای تاریخی این قسمت از ایران باختری باشد تالیف نشده است.

65e488b53602d.jpg

سریر سخن: مجموعه مقالات دومین همایش پژوهش‌های زبان و ادبیات فارسی

جمعی از نویسندگان

این مجموعه دربرگیرنده‌ی 65 مقاله‌ی دومین همایش پژوهش‌های ادبی است. این همایش در سال 1381 به همت مرکز تحقیقات زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تربیت مدرس و با همکاری انجمن استادان زبان و ادبیات فارسی و دانشگاه الزهرا برگزار گردید. مقالات عرضه شده در این مجموعه "زبان و ادبیات ایران باستان"، "ادبیات فارسی کلاسیک"، "ادبیات معاصر"، "زیباشناسی و بلاغت"، "نقد ادبی و ادبیات تطبیقی"، "زبان و ادبیات فارسی در خارج از مرزها"، "مطالعات زبان‌شناسی".

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

567dd15e3a101.jpg

آیینها در شاهنامه فردوسی

محمد آبادی باویل

دکتر محمد آبادی باویل استاد دانشگاه تبریز در این کتاب کوشیده است تا آیینهای شاهنامه را برای کسانی که فرصت مطالعه شاهنامه را ندارند ولی به دانستن این جشن ها و آیین ها علاقمندند گردآوری کند. او در این تحقیق از شاهنامه چاپ شوری و در چند جا از نسخه بروخیم بهره برده است. در این کتاب درباره آیین یکتا پرستی، مزدا پرستی و تاجگذاری و نشان شهریاری مطالبی بیان شده و پیرامون موضوعاتی چون رستاخیز، آموزش و پرورش، خرد، جادو، دیوان و اهریمنان، سرنوشت، زنان، میگساری، پیشگویی، خنیاگری و ... سخن گفته شده است. در پایان کتاب نیز از نام اشخاص و مکان ها فهرستی آمده است.

فرهنگ و تمدن/ادیان و آئین مشاهیر ادبیات فارسی/فردوسی/پژوهش درباره فردوسی
کتاب