فرهنگ چین، فرهنگی است کاملاً متکی به خود، و به لحاظ تنوع بسیار جامع، و از نظر تاریخی از چنان سابقه ای برخوردار است که برای افراد ناآشنا به این فرهنگ، بسیار شبیه به داستان شناخت فیل در تاریکی از مثنوی مولانا است. در تاریکی هرگز نمی توان فیل را، و در این جا فرهنگ چین را، آن گونه که هست درک کرد. چون لمس قسمت هایی از بدن فیل و اطلاق آن به کل، از واقعیت به دور خواهد بود. کسی که پای فرهنگ چینی را لمس کرده باشد خواهد گفت، مردم چین چقدر محتاط و محافظه کار هستند و لذا، پذیرفتن نوگرایی برای آن ها بسیار دشوار است. شخصی که دست به دُم فرهنگ چینی کشیده باشد، ممکن است بگوید، ساختار جامعه ی چین را نظام خانوادگی آن شکل داده و ناتوانی آن در ایجاد یک نظام اجتماعی جدید را به گردن این ویژگی بیاندازد. کسی که گوش فرهنگ چینی را لمس کند احتمالاً بگوید که مردم چین اساساً جامعه ی هنرمندی هستند، و به همین خاطر از نظر اندیشه ی علمی عقب مانده اند. البته، شاید هیچ کدام از این قضاوت ها به تنهایی در مورد بخشی از فرهنگ چینی اشتباه نباشد، ولی مسلماً در تبیین کلیت آن دچار اشتباه تعمیم جزء به کل خواهد شد.
تاریخ آموزش و پرورش باختر ترجمه و تلخیصی است از کتاب A history of western Education تالیف هری گود. مترجم، متن این کتاب را سند اصلی قرار داده و از کتابهای دیگر، بویژه "تاریخ آموزش و پرورش" نوشته "الوود کابرلی" و "تاریخ آموزش و پرورش" نوشته "پال مونرو" و "تاریخ فرهنگ اروپا" نوشته "دکتر عیسی صدیق اعلم" استفاده برده و مطالب را به وضعی که اینک در پیش چشم خواننده است، گردآوری کرده است...
کتاب حاضر، مطالبي است درباره تاريخ تحول تعليم و تربيت در ايران، قبل و بعد از اسلام، دوره هاي اسلامي، تمدنهاي همسايه ايران و سرزمينهاي اسلامي که به طور اختصار مي تواند مورد استفاده دانشجويان رشته هاي علوم تربيتي و تربيت معلم و ديگر علاقه مندان قرار گيرد. براي استفاده از مطالب مفصل تر، مي توان به کتاب تاريخ آموزش و پرورش اسلام و ايران نوشته نگارنده مراجعه کرد. ضمناً منابع مورد ارجاع در هر بخش هم، براي پويندگان و پژوهشگران، در اين راستا مي تواند کمک مؤثري باشد.
در پی گشت راههای نو، شناخت تجارب و شگردهای آموزشی ملل دیگر بهویژه ملتهای خاورزمین اهمیت شایانی دارد؛ بنابراین در این کتاب به فرهنگ و آموزش در چین پرداخته شده است. در این کتاب مباحثی چون: ملیت و زبان، اندیشه و اندیشمندان، مذهب، فرهنگ، غربگرایی در چین، دگرگونی نظام اجتماعی، آموزش و پرورش، آموزش متوسطه و عالی، انقلاب فرهنگی و آموزشی و .... بررسی شده است.