در این مجموعه که در دو جلد انتشار می یابد مقاله های فارسی میرزا فتحعلی آخوندزاده را که استاد حمید محمدزاده آکادمیسین آکادمی علوم آذربایجان شوروی گرد آورده چاپ می کنیم، در جلد اول مقاله های ادبی و در جلد دوم گفتارهای فلسفی آخوندزاده را دنبال هم چیدیم. به پایان جلد اول نیز ترجمه گفتاری را از "تاریخ ادبیات آذربایجان" پیرامون زندگی و تحلیل مقالات ادبی و هنری آخوندزاده افزودیم. نویسنده این مقاله ها و نوشته ها یعنی میرزا فتحعلی ؟آخوندزاده چهره برجسته تاریخ اندیشه اجتماعی، فلسفی و هنری کشورهای اسلامی در سده گذشته است. این فیلسوف که تاثیر و نقش عظیمی در پیدایی ادبیات مترقی دوران انقلاب مشروطه کشور ما داشت، سرجنبان جنبش فرهنگی در کشورهای اسلامی به شمار می رود.

منابع مشابه بیشتر ...

6681733c1cd87.jpg

بلند آفتاب خراسان (یادنامه استاد محمدتقی ملک الشعراء بهار به مناسبت پنجاهمین سالگرد درگذشت او)

"بلند آفتاب خراسان "مجموعه‌ای است مشتمل بر نوشته‌ها و سروده‌هایی که پس از درگذشت "محمدتقی ملک‌الشعرای بهار "در مراسم تشییع جنازه وی و طی چند سال به مناسبت‌های مختلف از جمله مراسم یادبود آن استاد در نشریات فارسی به چاپ رسیده است .این مجموعه متشکل از دو جلد است که جلد اول آن در سه بخش تنظیم شده است :بخش اول مشتمل است بر گزارش‌ها، مقاله‌ها و تحقیقات مختلف مربوط به زندگی و شخصیت بهار ;بخش دوم، برگزیده‌ای است از اشعاری که در رثای استاد سروده شده است ;بخش سوم حاوی چند مطلب در نقد و معرفی کتاب "بهار و ادب فارسی "است که نگارنده در سال 1351در دو مجلد آن را انتشار داده است .(این مطالب، اشاراتی است چند درباره نویسندگی ملک الشعرای بهار) .

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

5613d75b623f5.PNG

مقالات

میرزا فتحعلی آخوندزاده

كتاب در بر دارنده‌ي مقدمه‌اي مبسوط در شرح انديشه‌هاي فلسفي آخوندزاده مي‌باشد. آخوند زاده كه به زبان هاي شرقي آشنايي و با فرهنگ جهان آشنايي به سزا داشت، جداً معتقد بود كه الفباي مرسوم و متداول عربي، با آن سختي ها و دشواري ها و نقايص و معايبي كه دارد، يكي از بزرگ ترين علل ناداني و عقب ماندگي ملل اسلامي است و با اين عقيده بود كه درصدد برآمد كه الفباي عربي را اصلاح و آن را براي احتياجات مردم تركي و فارسي زبان مناسب سازد. آخوند زاده در سال ١٢٣٦ شمسي از تنظيم نخستين الفباي اختراعي خود كه يك الفباي بدون نقطه با حروف متصل بود فراغت يافت و رساله اي نيز براي پيشنهاد كردن اين الفبا به جاي الفباي عربي فراهم آورد. در اين رساله كه به فارسي نوشته شده بود، نويسنده پس از ذكر نقش مهم الفبا در ترقي و پيشرفت فرهنگ و تمدن ملل و اقوام، از تاريخ خطوط و معايب ملل اسلامي و لزوم تغيير خط عربي و مزاياي الفباي پيشنهادي خود به تفصيل سخن رانده و راه هاي رفع اين معايب را نيز نشان داده بود. این کتاب دربردارنده ی چندین مقاله و یادداشت از اوست که درباره ی جامعه، فلسفه، ادبیات و زندگی خودش نگاشته شده اند. این کتاب در سال 1351 توسط انتشارات آوا و به کوشش باقر مومنی منتشر شده است.

کلیات/مجموعه مقالات
کتاب