55eee0dfaba51.PNG

کارنامه چهل ساله: گزیده نوشته ها در زمینه اجتماع و فرهنگ؛ از سال 1337 تا سال 1377 شامل: گفتیم، نگفتیم و قطره باران

مکان چاپ: تهران ناشر: انتشارات یزدان تاریخ چاپ: ۱۳۸۰ هجری شمسی تیراژ: ۳۰۰۰ نوبت چاپ: اول شابک: ۹۶۴-۶۵۶۴-۱۵-۷ زبان: فارسی

کتاب شامل گزیده هایی از نوشته هایی است که از 1337 تا 1377 بر قلم آمده اند. سعي‌ بر اين‌ بوده‌ است‌ كه‌ مسائلي‌ كه‌ در اين‌ دوران‌ پرماجرايی چهل‌ ساله‌ در ايران‌ مطرح‌ بوده‌اند، به‌ هر زبان‌ ممكن‌، در اين‌ نوشته‌ها بازتاب‌ داده‌ شود. مسائل‌ ريشه‌ داري‌ چون‌ فرهنگ‌ و آموزش‌ و سلوك‌ اجتماعي‌ اولويت‌ يافته‌اند، زيرا تزلزل‌ آنها موجب‌ تزلزل‌ در اركان‌ اجتماع‌ مي‌شود، چنانكه‌ شد. نوشته‌ها شامل‌ دو بخش‌ است‌: يكي‌ مربوط‌ به‌ دوران‌ گذشته‌ كه‌ چاپ‌ نخست‌ آن‌ تحت‌ عنوان‌ «گفتيم‌، نگفتيم‌» پيش‌ از اين‌ انتشار يافته‌ بود. بخش‌ دوم‌، به‌ نام‌ «قطره باران‌» كه‌ سالهاي‌ 1357 تا 1377 را در بر مي‌گيرد. استاد ندوشن خود در مورد کتاب می گویند: من‌ آنچه‌ طي‌ اين‌ مدت‌ نوشته‌ام‌ - و چكيده‌اش‌ در«اين‌ دفتر» آمده‌ است‌ - از يك‌ استشمام‌ نهائيم‌ سرچشمه‌ گرفته‌ كه‌ هيچ‌ دليلي‌ برای اثباتش‌ ندارم‌. و آن‌ از نوع‌ همان‌ اميد و باور است‌ كه‌ قرن‌ هاست‌ در نهاد ايراني‌، آگاه‌ و نا آگاه‌، موج‌ مي‌زند، مي‌رود و مي‌آيد؛ چنانكه‌ فردوسي‌ در باره‌اش‌ مي‌گفت‌ «برو باز گردد كلاه‌ مهي‌» و حافظ‌ مي‌گفت‌ «يوسف‌ گمگشته‌ باز آيد به‌ كنعان‌ غم‌ مخور». کتاب توسط انتشارات یزدان در سال 1380 در تهران منتشر شده است.

منابع مشابه بیشتر ...

662103db49350.jpg

بردگی

حسینقلی کاتبی

تاریخ بشر آئینه یک سلسله مبارزه هایی است که بین طبقات مردم برقرار است و این مبارزه ها تا غلبه حق بر باطل ادامه خواهد داشت. مبارزه طبقاتی مظهر و نمایش واقعی حوادث تاریخی است که سر ترقی و تکامل هم در آن نهانست. نبرد دائمی خوبی و بدی، قدرت و حق، فقر و غنا، سرمایه و کار، تقدم و تجدد، ارتجاع و آزادی، فداکاری و خودپرستی، ظلم و عدالت و بالاخره مبارزه نور و ظلمت و یا یزدان و اهریمن است که حوادث و وقایع تاریخی را بوجود آورده است و بدون این نبرد زندگی هدف واقعی ندارد. تصدیق حالت حاضره و تسلیم در برابر سلطه و قدرت زندگی را همان اندازه فاقد روح و معنی خواهد ساخت که کسی وارد جنگ تن به تن بشود بدون اینکه کینه ای در دل داشته باشد و یا تن به زناشویی دهد درحالیکه فاقد عشق و محبت نسبت به همسر خود باشد. یکی از مظاهر حساس و جلوه های مشخص مبارزه های طبقاتی مبارزه ایست که در طول تاریخ بردگان با اربابان نموده اند و پرده های دلگداز و در عین حال لذت بخشی در صحنه اجتماع به وجود آورده اند. بردگی دوره مشخصی در تاریخ اجتماعی هریک از ملت ها گذرانده و خود یکی از دوره های فعالیت اقتصادی بشر است. تمام ملت ها "دوران اقتصاد بردگی" و یا دوره مبارزه بر علیه بردگی را در زمان واحدی نگذرانده اند و در تمام ملت ها هم بردگی حالت مشخص اقتصادی نبوده بلکه بطوری که در این مقاله ها دیده خواهد شد رژیم اقتصادی بردگی در بعضی از کشورها مانند یونان و روم با ظهور فئودالیسم از بین رفته و در پاره از ممالک دیگر مانند آمریکا و روسیه تا یک قرن پیش وجود داشته و در پاره کشورها مانند ایران از بردگان در فعالیت خاص اقتصادی یعنی تولید استفاده نمی کردند.

661fc62c65934.jpg

برگ های زرد

هاشم اعتماد سرابی

هاشم اعتماد سرابی نویسنده کتاب، در مورد موضوع کتاب می گوید: این نوشته ها یک قسمت از مقالاتی است که در این چند ساله در روزنامه خراسان چاپ شده است، چیزهایی که پیرامون مسائل مختلف نوشته ام. که البته مثل نماز آن مردک گلستان چیزی نبوده که به کار آید. از سستی و نقص اما چرا باز به شکل کتابی در می آید منکه هنوز از رنج شرم "اسائه ادب" فارغ نیامده ام، واقعه ایست مشکلم... احساسی است و امیدی گنگ و خام و اگر با این همه، کمک کوچکی به درک درست شده باشد خود را ماجور یافته ام.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

61a395b4e8c91.png

جلوه های هنر در اصفهان

محمدعلی اسلامی ندوشن

به منظور شناساندن نقش هنر اصفهان در تمدن جهان و نشان دادن آثار هنری مختلفی که در موزه‌های گوناگون جهان و مجموعه‌های خصوصی افراد نگه‌داری می‌شود، کتاب «شاه عباس و هنرهای اصفهان» نوشته آنتونی ولش ترجمه شده است. در ادامه دو نوشته آموزنده و زیبای زنده‌یاد محیط طباطبایی و دکتر اسلامی ندوشن آورده شده که درباره سهم اصفهان در فرهنگ جهان و بهار در اصفهان است. در پایان نیز با استفاده از جزواتی که اداره کل باستان‌شناسی و فرهنگ عامه درباره آثار تاریخی اصفهان منتشر کرده بود، شرح مختصری درباره یکایک آثار تاریخی اصفهان تهیه و به آخر کتاب افزوده شده است.

هنر/مطالعات عمومی
کتاب
613c699acf84c.png

صفیر سیمرغ

محمدعلی اسلامی ندوشن

هر سفر دل بستنی است و دل کندنی که یکی از پی دیگری می‌آید و همین تسلسل و تداوم دل‌بستن‌ها و دل‌کندن‌هاست که شورانگیزی سفر را موجب می‌گردد. خصوصیت دیگر سفر آن است که در ورای تازگی‌هایش می‌نماید که تازه‌ای نیست؛ با همه تفاوت اقلیم‌ها و منظره‌ها، طبیعت همه‌جا به هم شبیه است و انسان‌ها نیز به هم شبیه‌اند، هر چند در زبان یا سیما یا رنگ پوست متفاوت باشند. این کتاب دربرگیرنده یادداشت‌های سفر استاد اسلامی ندوشن است که از سفرهای خود به افغانستان، دانمارک، ترکیه، پاریس، نیشابور، اصفهان، لندن، ایتالیا و بلغارستان به نگارش درآورده‌اند. اطلاعات تاریخی و ادبی و فلسفی که در لابلای سطور کتاب نهته است، از آن چیزی فرای یک صرفا سفرنامه ساخته است که خواننده را در سیری تاریخی و فرهنگی به ماورای آنچه اکنون در آن سرزمین هست می‌برد.

نثر/سفرنامه
کتاب