یکی از مباحثی که در بسیاری از آثار ادبی مورد توجه قرار می‌گیرد «عشق» است. هریک از نویسندگان در عرصه ادبیات، تعریف خاصی از عشق ارائه کرده‌اند. بسیاری از آنها در آثارشان به ترسیم «عشق مجازی» پرداخته¬اند و بعضی نیز «عشق حقیقی» را به تصویر کشیده‌اند. از جمله نویسندگانی که در آثارشان به مقوله عشق پرداخته‌اند، تولستوی نویسنده و متفکر بزرگ روسی است. بین سال‌های 1880 تا 1904 زمانی که بحران روحی بر سراسر جهان سایه افکنده بود، تولستوی با ارائه مفهوم جدیدی از عشق، مذهب جدیدی بر مبنای آن بنیان نهاد و در این مذهب مفهومی واقعی از ایمان به خدا و اخلاق ارائه و به جهانیان عرضه کرد. رومن رولان، نویسنده فرانسوی، با خواندن آثار تولستوی و تأمل در آنها، شیفته افکار نویسنده روس شد. وی پس از آشنایی با مذهب تولستوی و اصول اخلاقی او که ترسیم‌گر عشق حقیقی بودند، کوشید در آثارش این عقاید را منعکس و تصویری نو از عشق ارائه کند. بهترین نمونه از آثار رولان که می‌توان تجلی باورهای مذهبی و اخلاقی تولستوی را در آن آشکارا دید، رمان ژان- کریستف است. در این پژوهش برآنیم تا نخست با ارائه تعریفی از مذهب جدید تولستوی، با عقاید مذهبی و اخلاقی وی آشنا شویم، سپس با تکیه بر این باورها به تجلی عشق در رمان ژان-کریستف بپردازیم.

منابع مشابه بیشتر ...

63f77e9ebc9ff.jpg

غنچه باز در شرح گلشن راز

جلال الدین علی میرابوالفضل عنقا

کتاب «غنچۀ باز در شرح گلشن راز» تألیف جلال الدین علی میر ابوالفضل عنقا، عارف سلسله اویسی در قرن سیزدهم هجری شمسی است. کتاب غنچۀ باز، شرح مثنوی «گلشن راز» با موضوعیت عشق و عرفان اسلامی است. این کتاب در قالب شعری مستزاد است. این مستزاد عرفانی، با اضافه کردن واژگان بر پایان هر مصراع مثنوی «گلشن راز» نگارش شده است و در واقع قالب مثنوی گلشن راز را به قالب مستزاد تغییر داده است.

6384c00d31b6f.jpg

پشتاره

نصرت الله بختورتاش

پشتاره کتابی است درباره صلح و بشردوستی از نصرت الله بختورتاش که در سال 1349 منتشر شده و عناوین آن عبارتند از: نبردهایی بنام "جنگ مقدس"؛ بشر، اتم و فضا؛ سیاست یا اقتصاد؛ نقش آموزش و پرورش در همگرایی بشر، یونسکو و کنگره جهانی پیکار با بیسوادی؛ رادیو تلویزیون، فیلم و مطبوعات در خدمت تفاهم عمومی.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

5815905f4c163.PNG

بررسي چگونگي گزينش «نام قهرمان» در ژان کريستف

محمدرضا فارسیان, مریم درپا

يکي از مباحثي که به ندرت در بررسي آثار مورد توجه قرار مي‌گيرد، انتخاب عنوان يک اثر ادبي و يا انتخاب اسامي قهرمانان است. نويسندگان نام‌هاي مختلفي بر آثار و قهرمانان خود مي‌نهند و آنان در اين انتخاب گاهي نام قهرمان اصلي را براي آثارشان بر مي‌گزينند. در بسياري از موارد، نام قهرمان يک اثر به طور تصادفي انتخاب مي‌شود، اما گاهي نويسنده در اين انتخاب، هدفي را نيز دنبال مي‌کند. يکي از نويسندگاني که در انتخاب عنوان اثر و القاب قهرمانان خود دقت بسيار صرف کرده، رومن رولان نويسنده فرانسوي و خالق رمان ژان کريستف است. وي براي قهرمان خود در اين اثر، عنوان «ژان کريستف کرافت» را انتخاب کرده است. در اين مقاله سعي مي‌شود به انگيزه‌هاي رومن رولان براي انتخاب اين نام در خلق رمان ژان کريستف پرداخته شود تا نگارندگان اين مقاله بتوانند براي پرسش‌هاي زير پاسخ مناسبي بيابند: چرا رولان در رمان ژان کريستف، نام «ژان کريستف کرافت» را براي قهرمان خود برگزيده است؟ آيا رولان با گزينش اين نام کوشيده است به توليد معنا بپردازد؟ عناصر اصلي دخيل براي توليد معنا در اين انتخاب کدامند؟ هدف از اين تجزيه و تحليل آن است که خواننده با يکي از عناصر اصلي و سازنده رمان يعني «نام قهرمان» آشنا شود.

پژوهش‌ها/پژوهش در ادبیات داستانی
مقاله