در ميان انواع ادبي، «طنز» متعهّدترين نوع ادبي است و هنگامي در اثر يک شاعر يا نويسنده به ظهور مي‌رسد که در انديشه او بن مايه‌هايي از تعهّد و مسئوليت‌پذيري وجود داشته باشد. در ادبيات معاصر، «قيصر امين پور» از جمله شاعراني به شمار مي‌آيد که اغلب مضامين شعري او، در خدمت اجتماع و مسائل مربوط به آن است؛ از اين رو گاهي از طنز، به منزله ابزاري هنري براي بيان انديشه‌هاي خويش و واداشتن جامعه به تأمّل و اصلاح ناهنجاري‌هاي اجتماعي بهره مي‌گيرد. تحوّلات اجتماعي و فرهنگ عامّه، از مهم‌ترين اسباب رواج اين شگرد هنري در شعر قيصرند. در اشعار او طنزگويي (همانند طنز در دوره سبک هندي) تنها در مفردات و برخي از ابيات برگزيده نمود مي‌يابد که محصول تخيل شاعر و بازي‌هاي زباني است. اين امر از جمله دلايلي است که به صميميت اشعار او نزد مخاطب مي‌افزايد. در اين مقاله، جلوه‌هاي طنز در اشعار قيصر امين پور در زمينه‌هاي گوناگون طبقه‌بندي شده است. موضوعات طنز در اشعار او عمدتاً دربردارنده انتقادات اجتماعي اوست. صورت طنزهاي وي نيز اغلب حاصل گرد آمدن عناصر متناقض نما، کنايه، استفاده از امکانات زبان محاوره و بازي‌هاي زباني است. در اين مقاله، شيوه‌ها و موضوعات طنز آفريني در شعر قيصر امين پور مورد بررسي و تأمّل قرار گرفته است.

منابع مشابه بیشتر ...

6580591599e20.jpg

آخرین شعرها (ناظم حکمت)

کتاب حاضر اشعاری از ناظم حکمت است که به همراه زندگی نامه ایشان در سال 1359 توسط انتشارات بامداد به چاپ رسید.

64887b236c24a.jpg

چگونه فکاهی نویس شدم

لئونید لنچ

کتاب چگونه فکاهی نویس شدم تالیف لئونید لنچ در مورد سرگذشت او و مسیر نویسندگی اوست از زبان خودش. کتاب در سال 1352 توسط حبیبیان ترجمه و در انتشارات توپ منتشر شده است

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

60acf323bb86c.jpg

اصطلاحات و مفاهیم عرفانی دیوان شمس

سیده مریم ابوالقاسمی

هدف از تدوین کتاب حاضر بررسی اصطلاحات عرفانی دیوان شمس و تاملی در افکار و اندیشه‌های مولاناست. با مطالعه این اثر می‌توان با سیر تفکرات و ابتکارات ذهنی و زبانی مولانا آشنا شد. از آن جا که این اثر دربرگیرنده افکار و دیدگاه‌های عرفای مشهور قبل و بعد از عصر مولاناست، برای خوانندگان امکان مقایسه تفکرات مولانا با دیدگاه¬های سایر عرفا به راحتی امکان‌پذیر خواهد بود. اصطلاحات و مفاهیم عرفانی دیوان شمس به شیوه فرهنگ با نظم الفبایی تدوین شده است و دربرگیرنده کلیه مفاهیم و اصطلاحاتی است که در عرفانی بودن آن ها شک و تردید نیست و عرفا آن ها را در ردیف اصطلاحات حتمی و مسلم خویش به کار گرفته‌اند و واژه‌هایی را که به گونه‌ای مستقیم و غیر مستقیم با مفاهیم عرفانی ارتباط تنگاتنگ دارند، نیز شامل می‌شود. شماره‌گذاری اشعار متن بر اساس نسخه دیوان کلیات شمس اثر بدیع الزمان فروزانفر صورت گرفته است و معانی و توصیفات تمامی اصطلاحات عرفانی از متن کتب معروف و مستند عرفانی انتخاب شده است.

کلیات/فرهنگ ها
کتاب
56e1113c34ca1.PNG

بررسي شخصيت فرهاد از واقعيت تا افسانه

سیده مریم ابوالقاسمی

فرهاد يکي از معروف‌ترين و محبوب‌ترين شخصيت‌هاي داستاني در نزد فارسي زبانان است که همواره نمادي از عاشق پاکباخته و واقعي بوده است. با وجود اين، شخصيت او در هاله‌اي از ابهام قرار دارد و اطلاع درستي از او در دسترس نيست. به نظر مي‌رسد فرهاد، نمادي اشکاني باشد که براي دفاع از فرهنگ اشکاني در برابر ساسانيان، در دنياي قصه قدم نهاده است؛ محبوبيت او در ذهن ايرانيان باعث شده که حتي تاريخ‌نويسان نيز او را شخصيتي تاريخي بپندارند. در اين مقاله شخصيت افسانه‌اي و يا واقعي «فرهاد» با توجه به منظومه خسرو و شيرين نظامي و منابع تاريخي موجود بررسي شده است.

پژوهش‌ها/پژوهش‌ در شعر و شاعران فرهنگ و تمدن/اسطوره و فرهنگ
مقاله