در سلسله روایاتی که از پهلوانی‌های رستم در دوران جوانی‌اش به دست ما رسیده است با دو روایت منظوم روبه رو می‌شویم که به «ببر بیان» و «داستان پتیاره» اشتهار دارند. موضوع این دو منظومه که تاکنون پیرایش و تصحیح نشده‌اند، چنین است که رستم برای نبرد با اژدهای مخوفی به سرزمین هندوستان می‌رود و با تدبیری که می‌اندیشد آن اژدها را از بین می‌برد. با وجود آن که این دو منظومه از نظر مضمون مانند یکدیگرند، میان آن دو تفاوت‌های چشمگیری دیده می‌شود. با بررسی بن‌مایه‌های اساطیری منظومه «ببر بیان» می‌توان گفت این منظومه، در شمار آن دسته منظومه‌های حماسی است که روایتی کهن و اصیل دارند. با بررسی این مضامین اساطیری نیز درمی‌یابیم روایت داستان «ببر بیان»، نسبت به روایت «داستان پتیاره» کهن‌تر و پیشینه‌دارتر است می‌توان گفت درون‌مایه‌ها و مضامین «داستان پتیاره» برگرفته از روایت «ببر بیان» است.

منابع مشابه بیشتر ...

653d306582a96.jpg

سیمرغ و سی مرغ

علینقی منزوی

درمورد عطار نيشابوری تاريخ دوران و نوشته های او سهروردی و ابن سينا خلاصه منطق الطير عطار منطق الطير عطار داستان سفر گروهی از مرغان به راهنمايی هد هد به كوه قاف برای رسيدن به آستان سيمرغ است. هر مرغ به عنوان نماد دسته خاصی از انسان ها تصوير می شود. سختي های راه باعث می شود مرغان يكی يكی از ادامه راه منصرف شوند... خداشناسی در كتب مقدس قديم پيش از آميزش ملل هندی و آرامی به دو شكل متمايز ديده می شود الف- خدا در كتب آرامی به ويژه تورات، يك شخص است جدا از جهان كه جهان را از عدم به وجود آورده است. ب- خدا در كتب هندی، به ويژه ودا روح جهان و خود آنست كه در اصطلاح اسلامی پس از سهروردی توحيد اشراقی و تنزيهی ناميده می شود.

60291cbf7beed.jpg

پژوهشی در شاهنامه، بخش دوم از داستان سام و زال

منوچهر جمالی

کتاب پژوهشی در شاهنامه، بخش دوم از داستان سام و زال، نخستین تجربیات دینی در فرهنگ ایران است که توسط منوچهر جمالی نگاشته شده است

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

57849aa20b785.PNG

سیمای تهمینه در روایت‌های حماسی ایران

رضا غفوری

تهمینه یکی از زنان نامور شاه‌نامه فردوسی است و در داستان رستم و سهراب، نقش به سزایی از خود ایفا می‌کند. با این حال در شاه‌نامه، به سرنوشت تهمینه پس از مرگ سهراب، اشاره‌ای نشده است. این امر سبب شده است که در ادوار بعد، داستان‌پردازان و راویان داستان‌های حماسی، درباره‌ فرجام کار تهمینه، به آفرینش داستان‌هایی دست بزنند. این داستان‌ها در دو دسته قرار می‌گیرد: روایت نخست؛ آن است که بر پایه آن، تهمینه به سوگواری سهراب می‌پردازد و سرانجام پس از گذشت یک سال، در غم فرزند خود، از دنیا می‌رود. برپایه‌ روایت دیگر، تهمینه در کین‌خواهی سهراب، به سیستان حمله‌ور می‌شود؛ امّا سرانجام با رستم آشتی می‌کند و از پیوند آن‌ دو فرامرز به دنیا می‌آید. از تازش تهمینه به سیستان، دو روایت منظوم کوتاه و بلند در دست است که از آنها با نام‌های «تهمینه‌نامه‌ کوتاه» و «تهمینه‌نامه بلند» یاد می‌کنیم. بررسی تهمینه‌نامه بلند و نیز خویشکاری‌ تهمینه در روایات حماسی ایران، موضوع این مقاله است.

مشاهیر ادبیات فارسی/فردوسی/پژوهش درباره فردوسی فرهنگ و تمدن/اسطوره و فرهنگ
مقاله
57710223bde84.PNG

پژوهشي در روايت‌هاي متفاوت مرگ بهمن و کشته شدن او در نبرد با اژدها

رضا غفوری

بي‌ترديد بررسي تطبيقي روايت‌هاي مختلف و مقايسه اجزاي داستان‌هاي حماسي و به ويژه مقايسه آنها با منابع شفاهي و مردمي، مي‌تواند به تحليل‌هاي دقيق‌تري در شناخت ابعاد مختلف اين داستان‌ها بيانجامد. يکي از داستان‌هاي حماسي ايران که با روايت‌هاي گوناگوني نقل شده، داستان پايان زندگي بهمن فرزند اسفنديار است. از آنجا که در اين داستان براي نخستين بار يکي از قهرمانان منظومه‌هاي حماسي ايران در نبرد با اژدها کشته مي‌شود؛ جست و جو در چگونگي و علل اين امر بي‌سابقه و مهم، مي‌تواند بسياري از نکته‌هاي مبهم و تاريک را روشن کند. زيرا اژدهاکشي از ديرباز يکي از محوري‌ترين اصول پهلواني و قهرماني، در ميان اقوام و ملل جهان بوده است. در مقاله حاضر براي فراهم‌آوردن زمينه‌اي مناسب براي تحليل علل اين پديده، نخست قهرمانان اژدهاکش در حماسه‌هاي ايراني جست و جو شده و بر حسب ويژگي‌هاي اساسي شان همچون برخورداري از فره، دسته‌بندي شده‌اند. سپس روايت‌هاي گوناگون مرگ بهمن که در منابع کتبي و شفاهي به ثبت رسيده استخراج و در سه دسته کلي تقسيم‌بندي شده است. تحليل دقيق‌تر مرگ بهمن در نبرد با اژدها و حضور آذربرزين نوه رستم در اين آوردگاه با دو کارکرد متفاوت، نشان مي‌دهد که علل احتمالي ابداع اين سرانجام شوم و بي افتخار براي فرزند اسفنديار، چگونه و از کجا مي‌تواند سرچشمه گرفته باشد.

فرهنگ و تمدن/اسطوره و فرهنگ
مقاله