این کتاب از دو بخش شکل یافته که در بخش اول بطون خمسه در خودشناسی توضیح داده شده و در بخش دوم منظومۀ الهی‌نامه از نویسنده آورده شده است. انسان با آنکه در ظاهر بدنی دارد و در عالم طبع عنصری مادی است و طبیعت در آن حکم‌فرما است و افعال و اعمال صادره از آن بالطبع است دارای پنج مرتبه از غیب است که هر مرتبه دورتر از بدن و عالم طبع است قوی‌تر و آثارش بیشتر است و مرتبه پنجم همان روح انسانی است که دارای صفات ثبوتیه‌ای است که حق‌تعالی را عین ذات است، همچنان‌که عالم محسوس مادی را نیز پنج غیب است که غیب ششم عالم و آدم همان مقام احدیت باری‌تعالی جلت عظمته است.

منابع مشابه بیشتر ...

66152928ad549.jpg

آگاهی

محمدجعفر مصفا

به علت حاکمیت پندار بر ذهن، اتاق وجود من، یعنی ذهن من تاریک است. اکنون از درون این اتاق تاریک به ده ها و صدها موضوع اجتماعی یا هر موضوع دیگر نگاه می کنم و نتیجتا همه آنها را تاریک می بینم. حال کار مفید این نیست که تو آن ده یا صد موضوع و مورد را برای من روشن کنی، کار مفید این است که کمک کنی به روشن شدن اتاق تاریک ذهنم. وقتی این اتاق روشن شد خود من می توانم از یک موضع روشن آن صد مورد و بیشتر از آن را روشن ببینم.

65d5fb9ea3b87.jpg

فلسفه و فرهنگ

ارنست کانسیرر

طبیعت این کتاب طوری ست که مسایل و مواضیع آن ممکن است در بادی امر متفرق و بی ارتباط با یکدیگر جلوه کنند. کتابی که از علم نفس و علم وجود واپیستمولوژی 3 صحبت کند، و بخش هایی درباره اساطیر و دین و زبان و هنرو علم و تاریخ داشته باشد، از این ایراد و انتقاد نمی تواند مصون بماند که شباهت به چنته درویشی دارد که در آن عجیب و غریب ترین چیزها پهلوی هم ریخته اند. اما من امیدوارم که خواننده این کتاب ایراد مذکور را بی اساس تلقی کند. یکی از مهمترین هدفهای من در تالیف این کتاب این بوده است که خواننده را متقاعد کنم به اینکه کثرت مسایل مطروحه ظاهری ست و در واقع کلیه موضوعهای مورد بحث در این تالیف به یک موضوع بر می گردند و این همه مسئله در حقیقت راههایی هستند که به یک مرکز واحد منتهی می شوند، و به نظر من وظیفه یک نوع فلسفه فرهنگ است که این مرکز را کشف کند و محل آن را تعیین نماید. غرض از نوشتن این کتاب این نبوده است که رساله ای "عام پسند" در باب موضوعی فراهم آید که از بسیاری جهات قابل "عام پسند شدن" نیست. با این وصف این کتاب منحصرا برای دانشگاهیان و فلاسفه نوشته نشده است. مسایل اساسی فرهنگ انسان برای انسانها نفع عام دارد و باید که قابل درک برای تعداد بیشتری از مردم باشد. از اینرو، من کوشیده ام تا افکار خود را عاری از هر گونه خصلت فنی و و تا حد مقدور روشن و ساده بیان کنم. با وجود این، منتقدان این کتاب باید بدانند آنچه در این رساله آورده ام، بیشتر بیان و توضیح تئوری خودم درباره فرهنگ است تا سعی در اثبات و توجیه آن. برای بحث و تحلیل عمیقتر مسایل مربوط به فرهنگ، خواننده را به توضیحات تفصیلی کتاب دیگرم یعنی فلسفه صورتهای سمبولیک ارجاع می دهم...

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

5834ba256ce54.jpg

الهی نامه

میرسیدعلی رضوی قمی (برقعی)

سید علی بن عبدالله برقعی مجتهد قمی (1298 – 1394 ق)، فقیه، نویسنده و شاعر معاصر بود. او مقدمات و سطح را در قم فراگرفت و به حوزه درس آیت الله محمد ارباب، شیخ ابوالقاسم کبیر، آیت الله حائری، آیت الله اصفهانی و آیت الله نائنی راه یافت و فلسفه را نزد حاج میرزا علی اکبر حکیم و دیگران آموخت و در اواخر عمر آیت الله حائری به تهران رفت و به درس و بحث پرداخت. سید علی برقعی شعر نیز می سرود. الهی نامه، بطون خمسه، بطون سته، کمال الانسان و میزان الایمان و مثالی نامه از آثار اوست. کتاب حاضر شامل چندین شعر اوست در باب توحید و اثبات یکانگی خداوند، جواب اعتراض به خلق شیطان و جواب اعتراض به نقصان خلق جنین و جواب خیام در باب قضا و قدر. این کتاب اولین بار در سال 1316 شمسی به زیور طبع آراسته شد.

نظم/شعر کلاسیک
کتاب