این کتاب دربردارندۀ شرح حال و آثار صفی‌علی شاه اصفهانی است. مولانا حاج میرزا حسن صفی‌علی شاه اصفهانی از بزرگ‌ترین مشایخ در دوره سلطنت قاجاریه به شمار می‌رود و به نظر آخرین شاعر بزرگ صوفی‌مشرب در ایران است. وی نه تنها شاعر بزرگ متصوف بوده، بلکه در نوشتن نثر جزیل فارسی نیز قدرت و مهارت داشته، چند آثار مهم صوفیانه در نظم و نثر فارسی به ظهور رسانیده است؛ از جمله تفسیری منظوم بالغ بر 32000 بیت که شاهکار ادبی و علمی او به شمار می‌رود و در مدت کمتر از دو سال تدوین کرده است.

منابع مشابه بیشتر ...

6370c7f77fc21.png

فرهنگ ناب حافظ

محمود نامنی, عطاءالله پرویز روشن

در این کتاب کوشیده شده تا درباره نکاتی درباره حافظ و شعر او بررسی صورت گیرد؛ از قبیل: بیان روند زندگانی حافظ برگرفته از متون و منابع معتبر علمی و تاریخی با استفاده از اشعار شاعران نوپرداز معاصر؛ نگاهی به ابعاد و زوایای شخصیت حافظ؛ چرایی تفأل به حافظ و چگونگی تفأل‌زدن؛ تدوین فصلی با نام فرهنگ واژگان اشعار حافظ با بیش از دوهزار واژه؛ فراهم کردن فرهنگ اشارات و تعبیرات عرفانی اشعار حافظ با بالغ بر پانصد واژه.

636cd3d39c0a6.png

شرح اعلام کشف المحجوب هجویری

حسن رستم‌زاد منصور

کتاب «کشف المحجوب» که در واقع پرده‌گشای اسرار حیات و درون گروهی از عاشقان و شیفتگان جمال محبوب ازلی و ابدی است، جلوه‌گاه ایمان و ذوق و دانش بزرگمردی است که گرچه شرح کاملی از احوال وی در دست نیست، ولی همین اثر عظیم نماینده وسعت اطلاعات او در علوم قرآنی و احادیث و عرفان است. در این کتاب خلاصه‌ای گویا از شرح زندگی افراد مندرج در کتاب «کشف المحجوب» هجویری ارائه شده و علاقمندان و عرفان‌پژوهان را در شناخت هرچه بهتر مندرجات کتاب به‌ویژه شخصیت عارفان و مشایخ راهنما است.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

58144564b7b04.PNG

مطالعه تطبیقی درام‌ها به‌زبان بنگالی و فارسی

عطاکریم برق

نه تنها زبان بنگالی با زبان فارسی نزدیکی خویشی و شباهت دارد که تفصیل آن دراز است، بلکه شرائط جوی سرزمین بنگاله با ایالت‌های گیلان و مازندران شباهات جغرافیائی فراوان دارد که بسیار جالب توجه میباشد. در زمان تحصیل خود در دانشگاه تهران، چون به گیلان و مازندران مسافرت مینمودم در آن سرزمین چنان احساس میکردم که گویا در سرزمین سرسبز و شاداب بنگاله غربی و بنگاله شرقی در طی سفر هستم. از مطالعه درام‌های بنگالی و فارسی نیز می‌توان در بسیاری از جنبه‌ها به شباهت‌هایی به آسانی پی‌برد. پیداست که دوره‌های نفوذ کشورهای اروپایی در ایران و بنگاله چندان اختلاف زمانی نداشته بلکه دوره‌های نفوذ و روابط سیاسی و تجارتی و ادبی و فرهنگی آنها همرنگ و هم آهنگ و یکجور بوده است.

پژوهش‌ها/پژوهش‌های زبان‌شناسی
مقاله