با توجه به آیات، احادیث و سخنان بزرگان دین اولین و برترین جهاد و از شدیدترین واجبات الهى و باثواب‌ترین آنها نزد خداوند متعال، جهاد با نفس است و شیوه عملی زندگی انبیا، امامان و بزرگان دین نیز گویای این امر است و با توجه به شرایط جهان امروز و تغییر ساختاری جنگ‌ها که دولت‌های متجاوز و به جای حمله مسلحانه به آب و خاک دیگر کشورها سعی می‌کنند تا در افکار، اعتقادات و احساسات مردم این کشورها نفوذ کنند؛ باید به دانش آموزان آموخت که لازمه پیروزی در هر نبردی، شناخت نفس خود و ایستادگی در مقابله هواهای نفسانی است. در پژوهش حاضر، پژوهشگر سعی دارد تا مولفه‌های پایداری را با تکیه بر مبارزه با نفس در کتاب‌های درسی ادبیات فارسی متوسطه و پیش دانشگاهی، با روش تحلیل محتوا مورد بررسی قرار دهد. قابل ذکر است که مبارزه با نفس در این پژوهش، یعنی انسان از حق، خواسته‌ها و لذت‌هایی که برایش مهیا است، در جهت رضای خداوند و بندگان او چشم پوشی کند. سوال های پژوهشی عبارتند از: چه درصدی از محتوای کتاب‌های ادبیات فارسی آموزش متوسطه و پیش دانشگاهی به ادبیات پایداری اختصاص داده شده است؟ آیا در محتوای ادبیات پایداری کتاب‌های ادبیات فارسی آموزش متوسطه و پیش دانشگاهی به مبارزه با نفس اشاره شده است؟ آیا در محتوای مورد بررسی، ضمن بیان هدف (مقاومت و ایستادگی در برابر ظلم و ظالم و متجاوز)، راهکار عملی برای نیل به آن ارائه شده است؟ با توجه به تحلیل کتاب‌های درسی ادبیات فارسی دوره متوسطه و پیش دانشگاهی، مشخص شد که تقربیا بین 15% تا 20% محتوای این کتاب‌ها، به ادبیات پایداری اختصاص داده شده است و در این موارد اشاره اندکی به جهاد اکبر یا مبارزه با نفس شده است و در بین دروس مورد بررسی، درس نیایش (امام سجاد) بهترین نمونه عملی است که ضمن بیان هدف، راهکارهای عملی را برای تحقق آن بیان کرده است.

منابع مشابه بیشتر ...

62bda9a3e6a23.png

کتاب اول دبستان

عباس یمینی شریف, شمس الملوک مصاحب

این کتاب درسی متعلق به دانش‌آموزان اول دبستان است که توسط دکتر شمس‌الملوک مصاحب و عباس یمینی شریف برای دانش‌آموزان به نگارش درآمده است. در این کتاب دانش‌آموزان اول دبستان با الفبای خواندن و نوشتن آشنا می‌شوند.

61e6d6155d711.png

تاریخ نو (مخصوص دانش پایه سوم دبیرستان‌ها)

. عزت پور

این کتاب که برای دانش‌آموزان سال سوم دبیرستان‌ها به نگارش درآمده است، دربرگیرنده دو بخش است؛ بخش نخست به تاریخ مفصل ایران اختصاص یافته که در آن درباره سلسله سلاجقه، خوارزمشاهیان، فتنه مغول در ایران، امیرتیمور و جانشینان او، سلسله صفوی، سلسله افشاریه، سلسله زندیه، سلسله قاجاریه و حکومت مشروطه ایران و سلطنت پهلوی سخن به میان آمده است. بخش دوم دربرگیرنده مختصری از تاریخ عمومی اروپا از تاریخ تشکیل دول عمده آن به بعد است.