جلد دوم این دفتر به دوفصل از کتاب اول اختصاص دارد. در فصل نخست خواب و خواب مصنوعی بررسی میگردد و به یاری آزمایش هایی که انجام میشود نتیجه هایی عینی و به دور از هرگونه مفهوم ایدالیستی به دست می آید. در فصل دوم، موضوع سخن فیزیولوژی و روانشناسی است. گفتارهای این فصل نشان دهنده چگونگی کاربرد روش های فیزیولوژیک در بررسی قانون های حاکم بر فعالیت روانی انسان است. همچنین می توان دید که پاولوف چگونه با جان گرایی و دوگانه پرستی روان شناسانی که بنیاد مادی جریان های روانی را نمی پذیرفتند به مبارزه برمیخیزد و نظریه بنیادی خود را درباره شالوده مادی نمودهای روانی درمیان میگذارد. نظریه های پاولوف درباره درآمیختن عنصر روانی و عنصر فیزیولوژیک ، عنصر ذهنی و عینی، نشان دهنده گرایش پایدار ماتریالیستی او به پرکردن شکافی بود که ایده آلیست ها میان واقعیت مادی جهان عینی و آگاهی انسان پدید آوردند.

منابع مشابه بیشتر ...

663cc56bf2f36.jpg

نگاهی دیگر (مقالات و نقدها)

نصرالله پورجوادی

مطالبی که در این دفتر جمع آوری شده است مقالات و نقدهایی است که در طی دوازده سال گذشته به مرور نوشته و در مجله های مختلف، به خصوص در نشر دانش چاپ شده است. سه مقاله و نقد قبل از انقلاب و مابقی بعد از انقلاب نوشته شده است، بعضی مقاله است، بعضی مطالبی است که به مناسبتهایی به عنوان سرمقاله نوشته و در نشر دانش چاپ شده است بعضی دیگر نقدهایی است که بر کتابهای فارسی و انگلیسی نوشته شده است. همه مقالات و نقدها تالیفی است به استثنای یک مقاله که از انگلیسی ترجمه شده است و آن مقاله "نزاع دیوانگان با خدا" نوشته هلموت ریتر است. (تاریخ و محل اولین چاپ مقالات و نقدها در انتهای هر مقاله ذکر شده است)

64abeef446e18.jpg

واژه نامه روانشناسی و زمینه های وابسته (انگلیسی - فارسی، فارسی - انگلیسی)

جمعی از نویسندگان

هدف اصلی تدوین واژگان حاضر آماده کردن یکی از ابزارهای لازم برای بهره گیری مستقیم دانشجوی رشته روانشناسی از کتابها و مجلاتی است که به زبان انگلیسی منتشر می شوند. هرچند در بیست سال گذشته تالیف و ترجمه کتابهای روانشناسی افزایش چشمگیری داشته است، کار تدوین واژگان حاضر با مطالعه آثار استادان ایرانی رشته روانشناسی آغاز شده، سپس واژه نامه ها و فرهنک های روانشناسی و رشته های وابسته به آن به زبان فارسی نوشته شده مورد توجه قرار گرفته، و سرانجام حاصل کار با مراجعه به منابع انگلیسی اعم از فرهنگها یا کتابهای درسی تکمیل شده است. پیروی از چنین رویه ای به این خاطر بوده است که محتوای واژگان تا آنجا که امکان دارد با نیازهای دانشجویان و منخصصان روانشناسی همساز باشد. خواننده ضمن مطالعه واژگان درخواهد یافت که زبان فارسی برای بیان مفاهیم علمی روانشناسی چندان هم فقیر نیست. رشد توان علمی زبان فارسی در این رشته تا حدودی مرهون تلاشهای افرادی نظیر فروغی، سیاسی، آریان پور و صناعی است. اما عامل مهمتر احتمالا گسترش کاربرد این علم در جامعه ایران است. فرایند بوجود آمدن واژگان تخصصی در یک رشته خود بخشی از تحول مستمر آن رشته در چهارچوب یک بافت فرهنگی است. گسترش کارآمدی اجتماعی و علمی یک رشته است که ارتباط و گفت و شنود علمی بین متخصصان را تسهیل می کند و از این طریق زبان تخصصی را خواه از نظر واژگانی و خواه از نظر ساختارهای دستوری رشد می دهد.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

60420fe622e05.jpg

برگزیده کارهای پاولوف، جلد اول

ایوان پتروویچ پاولوف

در فهرست کتاب دوجلدی برگزیده کارهای پاولوف در مورد ایوان پتروویچ پاولوف و اهمیت کارهای او، خاطرات پاولوف به زبان خودش، سخنرانی ها و خطابه های عمومی و علمی او، و قطعاتی از سخنرانی های پاولوف در جلسات هفتگی روزهای چهارشنبه و .... آمده است. این کتاب توسط م. ص. پویازند ترجمه شده و در اسفند ماه 1354 توسط انتشارات مازیار منتشر شده است

پژوهش‌ها/پژوهش‌های عمومی
کتاب